Genel

Koruyucu aile olmak için çocuğu seçebilir miyiz?

Hukuki çerçevede koruyucu aile olmak isteyen pek çok kişi, bu uygulamanın detaylarını arama motorları üzerinden sık sık sorgulamaktadır. Peki, koruyucu aile tam olarak nedir? Kimler koruyucu aile olabilir? İşe koruyucu aileliğe dair merak edilen tüm ayrıntılar…

Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan veyahut da olabilse dahi bir başka çocuğa da kol kanat germek isteyen pek çok kişi, koruyucu aile kavramı üzerine sorgulamalar gerçekleştirmektedir.

Koruyucu aile olma kavramı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kontrolünde olan kurallar dahilinde çizilmiştir. Peki, ‘koruyucu aile’ kime denir? Koruyucu aile olma şartları neler? İşte konuya dair merak edilenler…

KORUYUCU AİLE NEDİR?

Çeşitli sebeplerden ötürü biyolojik ailesi ile bir arada olamayan çocukların sorumluluklarını alan aile ya da kişiler, ‘koruyucu aile’ olarak adlandırılır. Bu kişiler/ aileler ilgili çocukların eğitim, bakım ve yetiştirme görevlerini de üstlenirler.

Koruyucu ailelik ile amaçlanan, koruma ve bakım altında bulunan çocukların hayatlarını her anlamda kolaylaştırmak ve onları devlet ile iş birliği içerisinde topluma kazandırmaktadır. Çocuklar 0- 18 yaş aralığında devlet korumasında olsalar da bu süreç onları özellikle psikolojik açıdan yaralayabilir. Aile sıcaklığına ihtiyaç duyan çocuklar, koruyucu aileleri ile daha iyi bir hayat sürebilir.

KORUYUCU AİLE OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Koruyucu aile olmak isteyen çiftlerin/ bireylerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir. Yaş, eğitim, gelir durumu gibi faktörleri de göz önünde bulunduran Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, değerlendirme neticesinde ilgili kişilere devlet denetimi altında bu görevi tanımlar.

Koruyucu ailelikte yaş şartı 25- 65 yaş aralığı olarak belirlenmiştir. Başvuru sahiplerinin en az ilköğretim mezunu olmaları ve düzenli bir gelirlerinin bulunması istenmektedir.

KORUYUCU AİLE BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Koruyucu aile olmak isteyen kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren il/ ilçe müdürlüklerini ziyaret edebilirler. Başvurular genellikle 6- 8 ay içerisinde sonuçlanır.

KORUYUCU AİLELİKTE ÇOCUK SEÇİMİ YAPILABİLİR Mİ?

Koruyucu aile olmak isteyen kişiler istedikleri çocuğun bakımını üstlenme noktasında özgürlerdir. Yaş ve cinsiyet gibi özellikler, aile tarafından belirlenebilir. Ancak yine de bu süreçte uzmanlar başvuru sahiplerine en uygun olabilecek seçenekleri hazırlayarak taraflarına bilgilendirmede bulunur.