İşyeri raporu bildirmezse ne olur?

İşyeri raporu bildirmek ile yükümlüdür. İstirahat raporunun bildirilmemesi halinde çeşitli cezai işlemler uygulanır. Peki, çalışanın istirahat raporu nereden ve nasıl bildirilir? İşe konuya dair merak edilenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı olarak çalışan vatandaşlara istirahat dönemlerinde de çeşitli haklardan yararlanma imkanı tanımaktadır. Ancak söz konusu hakların alınabilmesi için istirahat raporunun bildirilmesi gerekmektedir.

Çeşitli sebeplerden ötürü adına rapor düzenlenmiş olan çalışan, rapor süresi boyunca iş yerinde bulunamaz. Raporun bildirilmemesi halinde ise işveren açısından bazı sorunlar gündeme gelebilir. Peki, işveren raporu bildirmezse ne olur? Raporlu işçi ücret alabilir mi? İşte ayrıntılar…

İSTİRAHAT RAPORUNUN BİLDİRİLMESİ ZORUNLU MU?

SGK kurallarına göre çalışanlar meslek hastalığı, diğer hastalıklar, iş kazası ve analık durumlarında istirahatli sayılırlar. Ancak söz konusu istirahat durumunun sisteme işlenebilmesi için çalışan adına hekimler tarafından istirahat raporunun düzenlenmesi ve söz konusu raporun işveren tarafından sisteme işlenmesi gerekir. İşverenler ilgili istirahat raporlarının sisteme girilmesinden sorumlulardır.

İSTİRAHAT RAPORLARI BİLDİRİM SÜRESİ NE KADAR?

12 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan tebliğe göre raporlu çalışanların SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Bu sayede sigortalıların sağlık durumlarından kaynaklanan maddi kayıpların önüne geçilir.

İşverenler 10 güne kadar olan istirahat raporlarını rapor süresinin bitmesini takiben 5 iş günü içerisinde SGK’ya bildirmelilerdir. 10 günü aşan raporlar için de internet üzerinden rapor bildirimi zorunludur. 5 iş günü içerisinde bildirimin yapılmaması halinde işverene idari para cezası uygulanır.

İSTİRAHAT RAPORU NEREDEN BİLDİRİLİR?

Çalışanların istirahat raporları işverenleri tarafından SGK’ya bildirilmelidir. Bildirim ekranına SGK’nın resmi web sitesinde yer alan işveren menüsü bildirim giriş sayfasından ulaşılabilir.

İş kazası, meslek hastalığı ve analık durumlarında istirahat raporlarının tamamının süre fark etmeksizin bildirilmesi gerekir. Ancak herhangi bir hastalıktan ötürü alınmış olan raporların (2 güne kadar) bildirilmesi gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.

RAPORLU İŞÇİYE ÜCRET ÖDEMESİ YAPILIR MI?

İstirahat raporu bulunan içi 3 gün ve uzun süreli raporlar için SGK’dan ücret alır. 3 gün ve daha uzun süreli raporlar için ayakta tedavi kapsamında günlük 444,50 TL, yatarak tedavi kapsamında ise günlük 333,37 TL ödenir.

Exit mobile version