İstifa etme niyetinde olan pek çok kişi böyle bir durumda işsizlik maaşı alıp alamayacaklarını merak etmektedir. Peki, işsizlik maaşı nedir, kimlere ödenir? İşsizlik maaşı başvuru şartları neler? İstifa edene işsizlik maaşı verilir mi? İşte konuya dair ayrıntılar…
Sigortalı olarak çalışanların pek çok hakkı bulunur. Söz konusu hakların büyük bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tanımlanır. Yalnızca aktif iş hayatının olduğu dönemlerde değil sonrasında da vatandaşlara bütçe desteğinde bulunan kamu kurumu, iş hayatı sona ermiş olan kişilerin de işsizlik maaşı almalarına imkan tanımaktadır.
SGK’ya kayıtlı olarak çalışan bireyler işten ayrılmaları halinde belirli şartları sağlıyorlar ise Türkiye İş Kurumu’ndan işsizlik maaşı alabilirler. Peki, işsizlik maaşı istifa eden çalışana da verilir mi? İşte işsizlik maaşı programına dair merak edilen tüm ayrıntılar…
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Türkiye İş Kurumu tarafından ödenen işsizlik maaşı belirli başvuru kriterlerine tabidir. İşsiz kalan herkes, kamu kurumundan ilgili ödemeyi talep edememektedir.
Türkiye İş Kurumu’ndan işsizlik maaşı almak isteyenlerin sağlamaları gereken ilk şart işten çıkış şekilleri ile ilgilidir. İŞKUR, işinden istifa edenlere maaş ödemesi yapmamaktadır. Yanı sıra sözleşme fesih tarihini takiben 30 gün içerisinde işsizlik maaşı başvurusunun yapılması gerekmektedir. Son olarak son 4 aylık süreçte sigortalı çalışma halinin devam etmiş olması ve son 3 yıllık süreçte de kişi adına en az 600 günlük primin yatırılmış olması gerekmektedir.
İSTİFA EDEN KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR Mİ?
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere Türkiye İş Kurumu normal şartlarda yalnızca işten çıkarılmış ve diğer şartları sağlamış olan kişilere işsizlik maaşı ödemektedir. Ancak bazı durumlarda istifa eden çalışana da işsizlik maaşının bağlandığı bilinmektedir. Bunun için istifanın haklı nedenle gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
HAKLI NEDENLE İSTİFA NE DEMEK?
Haklı nedenle istifa, istifaya sebep olan durumları işaret etmektedir. Çalışan; görev tanımının dışında bir işe zorlandıysa, işvereninin cinsel tacizine maruz kaldıysa, sağlık durumu işgücünü etkiliyorsa ya da işverenin işçiye karşı başkaca bir ağır kusuru varsa ‘haklı neden’ gerekçesi ile istifa edebilir.
İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ TL? GÜNCEL
İşsizlik maaşı her sene asgari ücrete bağlı olarak değişmektedir. Alt limit asgari ücretin yüzde 40’ı, üst limit ise yine asgari ücretin yüzde 80’idir. Bu kapsamda 2024 yılı asgari işsizlik tutarı 7.940,27 TL, azami tutarı ise 15.880,54 TL olarak hesaplanmıştır.