Geriye dönük prim ödemesinin yapılıp yapılamayacağı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, SGK geriye dönül prim ödeme hakkını kimlere sunmaktadır? İşte konuya dair merak edilen tüm ayrıntılar…
Normal şartlarda SGK’dan emekli maaşı alınabilmesi için sigortalılık süresi ve yaş şartlarının yanı sıra pim şartının da sağlanması gerekir. Ancak prim şartı bazı durumlarda, bazı kişiler için esnetilebilir.
Emeklilik için gereken 3 şattan 2’sini sağlamış ancak primi eksik kalmış olan kişilere SGK tarafından hizmet borçlanması hakkı tanınır. Peki, söz konusu haktan kimler, nasıl yararlanabilir? Borçlanma ile geriye dönük prim ödemesi nasıl yapılabilir? İşte ayrıntılar…
BORÇLANMA HAKKI KİMLERE VERİLİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu eksik primleri sebebi ile emekli olamayan herkese belirli kriterler çerçevesinde borçlanma hakkı tanımaktadır. Söz konusu borçlanma hakkını kullanan kişiler eksik primlerini toplu bir şekilde tamamlayıp emeklilik tarihlerini öne çekebilirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre bir yükümlülükten ötürü sigorta primlerini yatıramamış olan kadınlar ve erkekler, hizmet borçlanması hakkından yararlanabilirler.
ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘hizmet borçlanması’ başlığı altında erkeklere askerlik borçlanması hakkı tanımıştır. Bu hak doğrultusunda kişi askerlikte geçirdiği sürenin tamamını veyahut da bir kısmını borçlanarak eksik primlerini toplu bir şekilde ödeyebilir.
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?
Doğum borçlanması hakkı tahmin edileceği üzere kadınlara tanınan bir haktır. Doğum yapmış olan kadınlar 3 çocuğa kadar borçlanma haklarını kullanabilirler. SGK tarafından verilen bilgiye göre kadınlar her çocuk için 2 yıla kadar borçlanarak toplamda 6 yıl erken olabilirler.
DİĞER BORÇLANMA TÜRLERİ
Sosyal Güvenlik Kurumu yurt dışında çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da yurt dışı borçlanması hakkı tanımıştır. Bu hakkı kullanmak isteyen kişiler yurt dışında sigortalı veyahut da ev hanımı olarak geçirdikleri süreleri borçlanabilirler.
SGK tarafından açıklanmış olan diğer borçlanma türleri şu şekilde özetlenebilir:
- Ücretsiz izin sürelerinin borçlanılması (memurlar)
- Tutukluluktan geçen sürelerin borçlanılması (beraat koşulu ile gözaltı ve tutuklulukta geçen süreler)
- Doktora ya da tıpta uzmanlık sürelerinin borçlanılması
- Ücretli öğretmenlikte geçen sürelerin borçlanılması
- Part- time çalışılan sürelerin borçlanılması
- Avukatlık stajında geçen sürelerin borçlanılması
- Grev ve lokavtta geçirilen sürelerin borçlanılması