İstifa etmek isteyen ancak bu durumda tazminat alıp alamayacağı konusunda pek de bilgi sahibi olmayan pek çok kişi, konuya ilişkin sorgulamalarda bulunur. Peki, istifa eden işçinin tazminat hakkı bulunur mu? İşte işçinin tazminat hakkına dair merak edilenler…
İşçiye tazminat ödenebilmesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. O şartların başında ise işten çıkış şekli gelmektedir. Normal şartlarda işten ayrılan işçiye tazminat ödenebilmesi için işten çıkış kararının işveren tarafından verilmiş olması gerekir. İstifa durumlarında işçinin tazminat hakkı bulunmamaktadır. Ancak bu durum ile ilgili olarak bazı istisnaların olduğu da bilinmektedir.
İş hukuku kurallarına göre istifa eden işçinin, işvereninden herhangi bir talepte bulunabilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
“Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi?” sorusu ile ilgili tazminat alma şartlarına göz atmak faydalı olacaktır. Ancak istifaya sebep olan duruma göre tazminat hakkına ilişkin tutum değişebilir. Peki, istifa eden işçiye hangi durumlarda tazminat ödenir? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…
İŞTEN AYRILAN ÇALIŞANA HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT ÖDENİ?
İstifa eden işçiye de bazı durumlarda tazminat ödemesi yapılır. Bu istisnai durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- İş sözleşmesi kanunlar ile belirlenen şartla çerçevesinde sonlandığında işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Ancak burada işçinin asgari çalışma süresini doldurmuş olması gerekir.
- En az 1 yıldır aynı iş yerinde veyahut da işverenin sahibi olduğu farklı iş yerlerinde çalışılmış olması gerekir.
‘HAKLI SEBEPLE İSTİFA’ NE DEMEK?
İşçinin haklı sebep ile istifa ettiğinin tespit edilmesi halinde de tazminat hakkından bahsedilebilir. ‘Haklı sebep’ olarak nitelendirilen bazı durumlar ise şu şekilde özetlenebilir:
- İşverenin işçiyi iş sözleşmesinin dışında işlere zorlaması,
- İşverenin işçiye karşı ağır bir kusur işlemesi,
- İşverenin işçiyi cinsel tacize maruz bırakması,
- İşçinin sağlık durumunun işgücünü etkilemesi.
EVLİLİK NEDENİ İLE İŞTEN AYRILAN ÇALIŞANA TAZMİNAT ÖDENİR Mİ?
Yasal düzenlemelere göre evli kadın işçiler evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrılmaları halinde işverenlerinden tazminat alabilirler.
KIDEM TAZMİNATI İÇİN KAÇ GÜN ÇALIŞMIŞ OLMAK GEREKİR?
Kıdem tazminatının hesaplanabilmesi için işçinin aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıldır sigortalı olmuş olması gerekir.