Genel

İş göremezlik raporu varken maaş alınır mı?

Bu içeriğimizde; ‘İş göremezlik raporu nedir, hangi durumlarda alınır?’, ‘İş göremezlik raporu varken maaş kesilir mi?’ gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız. İşte ayrıntılar…

Bazı durumlar için düzenlenen geçici iş göremezlik raporu, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işçilere bazı haklar tanımasına aracılık etmektedir. Raporlu olan kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanma hakkına sahiptir.

Geçici iş göremezlik ödeneği, belirli durumlarda geçerli olan bir Sosyal Güvenlik Kurumu desteğidir. Peki, bu destekten kimler, nasıl yararlanabilir? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU NEDİR?

İş göremezlik raporu meslek hastalığı, hastalık, analık ya da iş kazası durumlarından ötürü işe gidemeyecek olan işçiler için düzenlenen bir sağlık raporu olarak tanımlanabilir. İş yeri hekimleri tarafından en fazla 2 gün, tek hekim tarafından ise en fazla 10 günlük şeklinde düzenlenebilen bu rapor doğrultusunda işçiye SGK tarafından ödeme yapılır.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU OLANA MAAŞ ÖDENİR Mİ?

İş göremezlik raporu işçinin sağlık durumu gerekçesi ile işte bulunamayacağını gösterir. Rapor süresinin 3 gün ve üzeri sürelerde düzenlenmiş olması halinde işçi, işe gitmediği raporlu günlerin parasını SGK’dan talep edebilir.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU HANGİ HASTANELERDEN ALINIR?

İş göremezlik raporu devlet hastanelerinden, aile hekimlerinden, iş yeri hekimlerinden ve diğer sağlık merkezlerinden alınabileceği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan özel sağlık kurumlarından da alınabilir.

GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ NE KADAR? 2024

Raporlu olan işçiye Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödeme, ‘geçici iş göremezlik ödeneği’ başlığı altında yapılmaktadır. Bu ödeme günlük olarak hesaplanmakta ancak toplu olarak hesaba aktarılmaktadır.

Her sene değişen geçici iş göremezlik ödeneği, son olarak 2024 yılında güncellenmiştir. Raporlu işçi ayakta tedavi oldu ise SGK’dan günlük olarak 444,50 TL tutarında rapor parası alır. Tedavi yatarak gerçekleştiyse bu kez günlük rapor parası 333,37 TL olarak uygulanır. 3 gün ve üzeri süreli tüm iş göremezlik raporları, söz konusu hesaba dahil edilmektedir.