Genel

Kimler çocuk evlat edinemez?

Evlatlık edinmek isteyen pek çok birey, bu konu kapsamında araştırmalarda bulunmaktadır. Peki, evlatlık edinme şartları nelerdir? Kimler evlatlık edinme hakkına sahip değildir? Evlat edinmek için nereye başvuruda bulunmak gerekir? İşte konuya dair merak edilenler…

Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan veyahut da olabilseler dahi evlatlık edinmek isteyen birçok kişi, arama motorları üzerinden konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır.

Bakanlık tarafından yürütülen evlatlık edinme süreci, çeşitli şartlara tabidir. Peki, evlatlık edinmek isteyen bireylerin sağlamaları gereken şartlar nelerdir? Herkes evlatlık edinebilir mi? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

EVLATLIK EDİNME ŞARTLARI NELERDİR?

Evlatlık edinmek isteyen ailelerin veyahut da bireylerin bakanlık tarafından belirlenmiş olan bazı kriterleri karşılamaları gerekmektedir. Bir ailenin evlatlık edinmek istemesi halinde çiftlerin en az 5 yıldır evli olmaları istenmektedir. Yanı sıra evlatlık edinilmek istenen çocuk ile aile arasında en az 1 yıldır bir bağın olması gerekmektedir. Son olarak evlatlık edinmek isteyen çiftlerin eğitim seviyelerinin de en az ilkokul düzeyinde olması gerekmektedir.

ÇOCUK, BİYOLOJİK AİLESİNDEN EVLAT EDİNİLEBİLİR Mİ?

Bakanlık kurallarına göre çocuğu, biyolojik ailesinden evlat edinmek mümkündür. Yanı sıra çocuk, vasisinden de evlat edinilebilir. Bunun için aile mahkemelerine başvurulması gerekmektedir. Aile mahkemelerinin olmadığı bölgelerde ise asliye hukuk mahkemeleri de aynı süreci yürütmektedir.

EVLAT EDİNİLEN ÇOCUKLARIN HAKLARI NELERDİR?

Evlat edinilen çocuk, evlat edinenin yasal mirasçısı olur. Yeni ailesinin soyadını kullanmaya hak kazanan çocuk, talep doğrultusunda adını da değiştirebilir. Yanı sıra çocuğun nüfus kaydı da değişir.

EVLAT EDİNMEK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİR?

Evlat edinmek isteyen ailelerin/ bireylerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

KİMLER EVLAT EDİNME HAKKINA SAHİP DEĞİLDİR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen evlat edinme süreci yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere bazı şartlara tabidir. Şartların karşılanmaması halinde ailenin ya da bireyin maddi durumu ne olur ise olsun evlat edinme hakkı söz konusu olmaz.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre 30 yaşından küçük olanların evlat edinme hakları bulunmamaktadır. Yanı sıra çiftlerin 5 yıldan daha az süredir evli olmaları halinde de evlat edinme başvurusu yapmalarına imkan tanınmamaktadır. Son olarak ailenin maddi durumunun iyi olması ve psikolojik açıdan da sağlıklı olmaları, evlat edinme sürecinde göz önünde bulundurulan kriterler arasında yer almaktadır.