1 ay raporlu işçiye ücret ödenir mi?

Çeşitli sebeplerden ötürü adına 1 aylık rapor düzenlenmiş olan çalışana ilgili süreçte ücret ödenip ödenmediği birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde SGK’nın geçici iş göremezlik ödeneğine dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

Geçici iş göremezlik ödeneği halk arasında ‘rapor parası’ olarak da bilinmektedir. Söz konusu ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tahsil edilirken raporlu olan herkes için geçerli değildir.

Geçici iş göremezlik ödeneğinin alınabilmesi için SGK’nın belirlemiş olduğu şartların sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde raporlu olunan süre için kamu kurumundan ücret talep edilebilmesi mümkün değildir. Peki, 1 ay raporlu olan bir kişiye SGK tarafından 1 ödeme yapılır mı? SGK’nın belirlemiş olduğu geçici iş göremezlik ödeneği başvuru şartları neler? İşte konuya ilişkin merak edilenler…

1 AY RAPORLU OLAN İŞÇİYE ÖDEME YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında belirlemiş olduğu temel şart, raporun süresi ile ilgilidir. İşçi hakkında düzenlenen rapor 3 gün ve üzerindeyse SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alınması mümkündür. Dolayısı ile çeşitli sebeplerden ötürü adına 1 ay rapor düzenlenmiş olan kişi de SGK’dan rapor parası alabilmektedir.

RAPOR PARASI HEMEN ÖDENİR Mİ?

Rapor parası, raporun başlangıç tarihi itibari ile en geç 15 gün içerisinde işçiye ulaştırılmaktadır. Ödemeler, PTT aracılığı ile kişinin adına yatırılmaktadır.

RAPOR PARASI YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Hastalık, meslek hastalığı, iş kazası, doğum gibi durumlar çerçevesinde düzenlenen raporlar, geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında değerlendirilir. 3 gün ve daha uzun süreli tüm raporlar için kişinin ilgili ödenekten yararlanması mümkündür. Ancak ödeme için belirlenmiş olan diğer şartın da sağlanması gerekir. Söz konusu şarta göre sigortalı kişinin en az 90 günlük öndenmiş primi bulunmalıdır.

RAPOR PARASI KAÇ TL?

Asgari ücrete ve tedavi şekline bağlı olarak belirlenen günlük rapor parası tutarı, son olarak bu senenin başında güncellenmiştir. Buna göre raporlu işçiye ayakta tedavi durumunda günlük olarak 444,50 TL, yatarak tedavi durumunda ise yine günlük olarak 333,37 TL ödenmektedir.

Exit mobile version