Hem Türkiye’de hem de Almanya’dan emekli olunur mu?

Hem ülkemizde hem de Almanya’da ‘emekli’ statüsünde değerlendirilmek isteyen pek çok kişi, iki farklı ülkeden emekli maaşı alınıp alınamayacağını merak etmektedir. Peki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Almanya’dan da emekli maaşı alabilir mi? İşte konuya dair ayrıntılar…

Hem bugün hem de geçmişte ülkemizden sık sık işçi alan ülkelerin başında Almanya gelmektedir. Döviz karşılığında çalışmak isteyen pek çok kişi tarafından tercih edilen Almanya bugün de çalışanların gözde ülkeleri arasında yer almaktadır.

Günümüzde Almanya’da yaşayan birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bulunmaktadır. Hayatlarını Almanya’da çalışarak kazanan gurbetçiler, emeklilik dönemleri geldiğinde arama motorları üzerinden sık sık ‘çift maaş’ sorgulamasında bulunmaktalardır. Peki, iki ülkeden de emekli maaşı alınabilir mi? İşte konuya dair merak edilenler…

ALMANYA’DA ÇALIŞILAN SÜRE TÜRKİYE’DE GEÇERLİ SAYILIR MI?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Almanya’da çalışan birçok kişi, yurt dışında çalıştıkları süreleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na saydırıp saydıramayacaklarını merak etmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemiz ile arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde çalışan kişilere yurt dışı borçlanma hakkı tanımaktadır. Bu hak doğrultusunda kişi, ilgili ülkede sigortalı olarak çalıştığı süreleri borçlanarak toplu prim ödemesi gerçekleştirebilir. Bu da kişinin erken emekli olabilmesine imkan tanır.

Almanya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmaktadır. Dolayısı ile Almanya’da çalışan veyahut da hayatının bir döneminde sigortalı olarak çalışmış olan kişi, yurt dışı borçlanma hakkından yararlanarak erken emekli olabilir.

HEM ALMANYA’DAN HEM DE ÜLKEMİZDEN EMEKLİ MAAŞI ALINABİLİR Mİ?

Yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre yurt dışı borçlanması ile Türkiye’de emeklilik hakkı kazanan kişi, Almanya hükümetinin belirlemiş olduğu emeklilik kriterlerini sağlaması halinde ikinci bir emekli maaşı alabilir.

YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Yurt dışı hizmet borçlanması hem online hem de şahsen yapılabilmektedir. Şahsi başvurular için SGK İl/ İlçe Müdürlüklerine gidilmesi gerekir. Online başvurular için ise T.C. kimlik numarası ve şife ile e- Devlet sistemine giriş yapılması ve ardından da borçlanma ekranının açılması gerekir.

2024 YURT DIŞI BORÇLANMASI NE KADAR?

2024 yılı günlük asgari yurt dışı borçlanması tutarı 300,04 TL’dir. Azami tutar ise 2.250,28 TL olarak belirlenmiştir.

Exit mobile version