İş kazası doğrultusunda yapılan değerlendirmelerde işçi kusurlu bulunduysa herhangi bir hakkın talep edilip edilemeyeceği merak edilmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde iş kazası ve sonrasına dair merak edilenlere yanıt vermeye çalıştık. İşte ayrıntılar…
Herhangi bir sektörde iş tanımı çerçevesinde gösterilen faaliyetler doğrultusunda yaşanan kazalar, iş kazası olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu kazalar iş yerinde gerçekleşebileceği gibi servis ile iş yerine doğru gidilirken yaşanan kazalar da yine bu kategoride değerlendirilir.
İş kazaları işverenlere birçok sorumluluğun yüklenmesine yol açar. Ancak bazı durumlarda işveren süreçten muaf tutulabilir. Peki, hangi durumlarda işverenler iş kazalarının sorumluluğunu üstlenmez? İşte ayrıntılar…
KAZADA İŞÇİ KUSURLU BULUNDUYSA HAK TALEP EDİLEBİLİR Mİ?
İş yerinde iş güvenliği dahilinde tüm önlemler alınmış olmasına rağmen bir kaza geçekleştiyse işçinin hak talep edip edemeyeceği merak edilmektedir.
İşçinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı olarak hareket etmesi neticesinde kusurlu bulunması durumunda iş sözleşmesi 4857 sayılı Kanun’un 25/ 22- I maddesi uyarınca işveren tarafından feshedilebilir. Bu durumda işçinin ihbar ve kıdem tazminatı haklarından yararlanması mümkün olmayacaktır.
İŞ KAZASI NETİCESİNDE HANGİ GİDERLER KARŞILANIR?
Geçirmiş olduğu iş kazası neticesinde zarara uğramış olan işçiye tazminat ödemesi gerçekleştirilir. Ödeme tutarı, işçinin taleplerine göre değişir. Tazminat davasının kapsamında yer alan alt başlıklar ise şu şekildedir:
- Kazanç kaybı, maddi geleceğin sarsılmasından ötürü ortaya çıkan zararlar, tedavi giderleri, çalışma gücünün azalması ya da yitirilmesinden kaynaklanan zararlar.
İŞ KAZALARI ZAMAN AŞIMINA UĞRAR MI?
İş kazası sebebi ile işverene tazminat davası açmak isteyen birçok kişi, ilgili davanın kazadan ne kadar süre sonra açılabileceğini merak etmektedir.
İş kazası davaları, kazadan hemen sonra açılabilmektedir. Yürürlükte olan düzenlemelere göre davanın açılabilmesi için 10 yıllık bir yasal süre bulunmaktadır. Ancak eğer kaza neticesinde oluşmuş olan maluliyet durumu zaman içerisinde artmaya devam ediyorsa zaman aşımı süresi maluliyet tespit tarihi itibari ile başlatılmaktadır.
İŞ KAZASI İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILMASINA YOL AÇAR MI?
İş kazasından ötürü işten çıkarılma korkusu yaşayan pek çok kişi, işvereninin böyle bir hakka sahip olup olmadığını merak etmektedir.
Güncel düzenlemelere göre iş kazasında soruşturmasında suçlu bulunmayan kişinin işten çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak işveren herhangi bir sebebe dayandırarak işçiyi işten çıkarmaya karar verirse bu kez işçinin işverene karşı tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.