Halk arasında birçok farklı ismi ile bilinen çeyiz yardımı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sosyal yardım programları arasında yer almaktadır. Bu yardım modelinin geri ödemeye tabi olup olmadığı merak edilmektedir. Peki, çeyiz yardımı tam olarak nedir, kimlere verilir? Çeyiz yardımı geri ödenir mi? İşte konuya dair ayrıntılar…
‘Evlilik yardımı’, ‘evlilik parası’, ‘çeyiz parası’ gibi isimleri ile de bilinen çeyiz yardımı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilmektedir. Söz konusu yardım modeli ile ölüm aylığı alan kız çocuklarının evlilik masraflarının karşılanması amaçlanmaktadır.
Anne ya da babasından kalan maaşı ‘yetim maaşı’ başlığı altında alan kız çocukları, evlenmeleri halinde ilgili maaş ödemesinden yararlanamamaktalardır. Sosyal Güvenlik Kurumu da kız çocuklarının ileride yaşayabilecekleri mağduriyetleri önleyebilmek amacı ile onlara evlilik desteğinde bulunmaktadır. Peki, bu destek geri ödemeli bir yardım modeli midir? İşte merak edilenler…
ÇEYİZ PARASI GERİ ÖDENİR Mİ?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetim maaşı alan kız çocuklarının evlenmeleri halinde verdiği çeyiz parası, geri ödemesiz bir yardım modelidir. Toplu olarak gerçekleştirilen ödemeler, evlilik masraflarının karşılanmasını ve dolayısı ile de yetimin mağdur olmamasını amaçlamaktadır.
ÇEYİZ YARDIMI NE KADAR?
Çeyiz parası, her sene değişmektedir. Bu değişiklik yetim maaşına gelen zamlardan kaynaklanmaktadır. 2008 yılından bu yana yetim kız çocuklarına bu yardım modeli aracılığı ile evlilik desteği veren Sosyal Güvenlik Kurumu, ödeme tutarlarını bağlı bulunulan sigorta koluna göre belirlemektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre 4C sigorta kolu kapsamında yetim maaşı alan hak sahiplerine mevcut maaşlarının 12 katına kadar çeyiz yardımı yapılır. 4A ve 4B sigorta kolları kapsamında ödenen çeyiz parası tutarı ise güncel maaşın 24 katını bulabilmektedir.
ÇEYİZ PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Çeyiz parası almak isteyen kişiler evlilik tarihlerini takiben 5 yıl içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat edebilirler. Başvurular, bağlı bulunulan SGK İl/ İlçe Müdürlüklerine şahsen yapılmalıdır. Başvuru esnasında kimlik belgesi fotokopisi, dilekçe ve evlilik cüzdanı gibi evraklar teslim edilmelidir.
ÇEYİZ PARASI NEREYE YATAR?
Sosyal Güvenlik Kurumu çeyiz parasını kişi adına PTT’ye yatırmaktadır.