İşten çıktıktan sonra GSS ne zaman başlar?

GSS, geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe girmiş olan düzenleme ile birlikte zorunlu hale getirilmiş olan bir sigorta türüdür. Bu sigorta türü, kişi işten ayrılsa dahi bir süre daha bazı haklardan yararlanılmasına imkan tanımaktadır. Peki, GSS tam olarak nedir? Kimler GSS kapsamında sigortalı sayılır? GSS, işten ayrıldıktan ne kadar süre sonra geçerliliğini yitirir? İşte ayrıntılar…

Kişileri başka kişilere muhtaç bırakmayacak şekilde güvence altına alan zorunlu bir sigorta türü olan Genel Sağlık Sigortası (GSS), arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır. GSS’nin ne işe yaradığı, kimleri kapsadığı, hangi hizmetleri içerdiği merak edilmektedir.

GSS kapsamında bazı kişiler otomatik olarak sigortalı olarak değerlendirilirken bazı kişiler ise dışardan GSS primlerini ödemek ile yükümlülerdir. Aksi takdirde o kişiler adına GSS prim borçları hesaplanır.

Sigortalı olarak çalışan kişilerin GSS primleri işverenleri tarafından otomatik olarak ödenmektedir. Öyle ki bazı şartları sağlayan çalışanlar, işten ayrılmaları halinde dahi bir süre daha GSS hizmetlerinden yararlanabilmektelerdir. Peki, GSS kapsamında olan kişiler kimlerdir? İşten ayrılan kişi GSS kapsamında hangi hizmetlerden yararlanabilir? İşte merak edilenler…

GSS KAPSAMINDA SİGORTALI SAYILANLAR

GSS kapsamında sigortalı sayılan bazı kişiler şu şekilde kayda geçmiştir:

KİMLER GSS KAPSAMINDA SİGORTALI SAYILMAZ?

Sistem kapsamında sigortalı sayılmayan bazı kişiler şu şekilde sıralanabilir:

İŞTEN AYRILDIKTAN SONRA GSS HAKLARI DEVAM EDER Mİ?

Sigortalı olarak çalışanların GSS primleri işverenleri tarafından karşılanmaktadır. Kişi işten ayrıldıktan sonra da belirli kriterler çerçevesinde GSS haklarından yararlanabilmektedir.

İşten çıkarılan veyahut da istifa eden kişinin çıkış tarihinden önceki 12 aylık süre içinde GSS prim ödemeleri 30 günden az ise kişi SGK ayrıcalıklarından yararlanamaz. Ancak prim günü 30 günü aştı ise kişi sigortalılığının sona ermiş olduğu tarihten itibaren 10 gün boyunca SGK’nın sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmektedir. Prim günü 90 gün ve üzerindeyse bu kez iş çıkış tarihinden sonraki 100 gün boyunca ilgili hizmetlerden yararlanılabilmektedir.

SGK GEÇERLİLİĞİ BOYUNCA HANGİ HİZMETLERDEN YARARLANILABİLİR?

İlgili düzenleme kapsamında sigortalılık durumu bitmiş olmasına rağmen bir süre daha yararlanılabilecek olan bazı hizmetler şu şekilde sıralanabilir:

Exit mobile version