Ülkemizde sık sık gündeme gelen kaza türlerinden olan iş kazalarından ötürü çalışanlara birçok hak tanınır. Peki, iş kazası geçiren bir kişinin işten çıkarılması mümkün mü? İş kazası masraflarını kim karşılar? İşte merak edilenler…
İş kazaları, ülkemiz gündemine sık sık konu olmaktadır. Kimi zaman yararlanma kimi zaman ise can kayıpları ile duyurulan bu tip kazalar, çalışanlar ve yakınları için birçok hakkın doğmasına aracılık eder.
Çalışma hayatı kapsamında geçirilen kazalar ‘iş kazası’ olarak tanımlanırken kişinin işe giderken serviste geçirdiği bir kaza da bu klasmanda değerlendirilir. İş kazası sebebi ile çalışana birçok hak tanınırken bu tip kazaların işten çıkarılmalara sebep olup olamayacağı da birçok işçi tarafından merak edilmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde iş kazalarına dair merak edilenlere yer vermeye çalıştık. İşte ayrıntılar…
İŞ KAZASI TAZMİNATI KİM TARAFINDAN KARŞILANIR?
İş kazası geçiren çalışanın uğradığı maddi/ manevi zararlar tazminat hakkının doğmasına yol açar. Bu tip tazminat ödemeleri, işveren tarafından karşılanmaktadır. Ancak işverenlerin bu noktadaki sorumlulukları belirli kriterler ile sınırlandırılmıştır.
İşverenlerin faaliyetleri dışında oluşan durumlar ‘mücbir sebep’ olarak değerlendirilir. Mücbir sebepler işverenlerin sorumluluklarında değildir. Yanı sıra kaza neticesinde zarara uğramış olan çalışanın veyahut da 3’üncü bir kişinin ağır kusurlu bulunması durumunda da işverenin sorumluluğu ortadan kalkar. Son olarak tüm tedbirler alınmış olmasına rağmen bir kaza gerçekleştiyse de işverenin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
İŞ KAZASI TAZMİNATI NE KADAR?
İş kazasından kaynaklı zarara uğrayan işçiye ödenecek olan tazminat tutarı, taleplere göre değişiklik göstermektedir. İşçi, tazminat davası kapsamında şunları talep edebilir:
- Tedavi giderleri,
- İşgücünün azalmış ya da yitirilmiş olmasından ötürü oluşan zararlar,
- Kazanç kaybı,
- Ekonomik geleceğin sarsılmış olmasından ötürü oluşan zararlar.
İŞ KAZALARINDA ZAMAN AŞIMI VAR MI?
Geçirilmiş olan iş kazası sebebi ile tazminat davası açılmak istenmesi halinde 10 yıllık zaman aşımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Maluliyet iş kazası sebebi ile artmaya devam ediyor ise zaman aşımı süresi, maluliyet oranının tespit edildiği tarihten itibaren başlamaktadır.
İŞ KAZASI GEÇİREN ÇALIŞAN İŞTEN ÇIKARILABİLİR Mİ?
İş kazası geçirmiş olmasından ötürü, işvereni tarafından işten çıkarılıp çıkarılamayacağını merak eden birçok kişi bulunmaktadır.
Yasal düzenlemelere göre iş kazası, işçinin aleyhine haklı sebep ile fesih hali oluşturmamaktadır. İşçi, işgücü yerinde olmasına rağmen işten çıkartıldıysa tazminat davası açma hakkını kullanabilir.