Genel

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

Yurtdışı borçlanması hizmetinden yararlanarak emekli olmak isteyen pek çok kişi, bu konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır. Söz konuşu yurtdışı çalışma tarihinin SSK başlangıç tarihi olarak saydırılıp saydırılamayacağı merak edilmektedir. Bizler de bu içeriğimizde yurtdışı borçlanma hizmetine dair merak edilenlere yer vermeye çalıştık.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yurtdışı hizmet borçlanması hakkından yararlanmak isteyen pek çok kişi, bu konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaktalardır. Bu hakkın kimler için hangi kriterler çerçevesinde geçerli olduğu merak edilmektedir.

Yurtdışı borçlanması hakkından yararlanarak erken emekliliğin yolunu açmak isteyen kişiler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan pek çok resmi açıklama bulunmaktadır. Söz konusu hakkın kimlere tanımlandığı, ilgili resmi açıklamalarda yer alan konu başlıkları arasında yer almaktadır. Peki, kişi yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanarak ilgili tarihi Türkiye’de sigorta başlangıç tarihi olarak saydırabilir mi? İşte konuya daire merak edilenler…

YURTDIŞI BORÇLANMA HAKKI KİMLERE VERİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan resmi açıklamaya göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup kurum ile anlaşması olan ülkelerde yaşayan kişiler, yurtdışı hizmet borçlanması hakkından yararlanabilmektelerdir. Söz konusu hak yalnızca yurtdışında sigortalı olarak çalışan/ çalışmış olan kişiler için değil, ilgili ülkelerde ev hanımı olarak bulunmuş olan kişiler için de geçerlidir.

YURTDIŞI BORÇLANMASI TÜRKİYE’DE SİGORTA BAŞLANGIÇ TARİHİ OLARAK SAYDIRILIR MI?

Yargıtay kararlarına da konu olan yurtdışı hizmet borçlanması hakkı, günümüzde de sık sık gündeme gelmektedir. Yurtdışı borçlanmasının Türkiye’de sigorta başlangıç tarihi olarak saydırılıp saydırılamayacağı merak edilmektedir.

SGK tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye Cumhuriyeti ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan bir ülkede yurtdışı çalışması gerçekleşmiş ise ilgili sigorta başlangıç tarihi ülkemizde sigorta başlangıç tarihi olarak kayda alınabilmektedir. Bu açıklama, 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanunu’na dayandırılmaktadır.

YURTDIŞI BORÇLANMASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yurtdışı hizmet borçlanması hakkını kullanmak isteyen kişi, SGK İl/ İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunabilmektedir. Yanı sıra e- Devlet sistemi üzerinden de online olarak yurtdışı borçlanma başvurusu yapılabilmektedir.

YURTDIŞI BORÇLANMASI NE KADAR?

Yurtdışı borçlanması tutarı, her sene değişmektedir. Prime esas günlük kazancın asgari ile azami limitleri arasında seçilecek olan tutarın yüzde 45’ine tekabül eden borçlanma tutarı, yetkililer tarafından güncel olarak açıklanmaktadır. Bu sene için açıklanmış olan günlük asgari tutar 300,04 TL, azami tutar ise 2.250,28 TL’dir.

YURTDIŞI BORÇLANMA HAKKI HER ÜLKE İÇİN GEÇERLİ Mİ?

Yurtdışı hizmet borçlanması hakkı yalnızca ülkemiz ile aralarında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde çalışanlar için geçerlidir. Günümüzde bu sözleşmenin devam ettiği ülkeler şu şekilde kayda alınmıştır:

  • Bosna Hersek, Slovakya, Kore, Almanya, Makedonya, Avusturya, Lüksemburg, Azerbaycan, KKTC, Belçika, Kanada, Belçika, İsviçre, Belçika, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Fransa, Gürcistan.