Sosyal Güvenlik Kurumu bazı durumlarda SGK primlerini iade etmektedir. Sigortalının vefatı halinde ‘ölüm toptan ödemesi’ başlığı altında hak sahiplerine ödeme hizmeti sunulur. Peki, ölüm toptan ödemesi hizmetinden kimler, nasıl yararlanabilir? İşte konuya dair merak edilenler…
Sosyal Güvenlik Kurumu çoğunluk ile emeklilik sistemine yönelik hizmetler sunuyor olarak bilinse de kurum sigortalılık durumlarına yönelik de çok çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Sigortalılar ve yakınları, başta sağlık hizmetleri olmak üzere pek çok hizmetten Sosyal Güvenlik Kurumu’nun desteği ile yararlanabilmektelerdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortalılık durumunda hak sahiplerine sunduğu ayrıcalıklardan biri de ölüm toptan ödemesidir. ‘Sigorta parası’ olarak da bilinen bu ödeme türünden yararlanmak isteyen kişilerin, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Peki, o şartlar nelerdir? İşte ayrıntılar…
ÖLÜM TOPTAN ÖDEMESİ NEDİR?
Ölüm toptan ödemesi, hayatını kaybetmiş olan sigortalının hak sahiplerine ölüm aylığı bağlamaması halinde ortaya çıkan bir ödeme türüdür. Ölüm tarihi esas alınmak süeti ile söz konusu kanuna göre hesaplanan ölüm toptan ödeme tutarı, hak sahiplerine belirli oranlarda paylaştırılır.
ÖLÜM TOPTAN ÖDEMESİ KİMLERE YAPILIR?
Ölen sigortalıya ilişkin şartların gerçekleşmemesi halinde hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aktarılan ölüm toptan ödemesi sigortalının eşi, çocukları veya annesi- babası arasında kanun doğrultusunda paylaştırılır.
ÖLÜM TOPTAN ÖDEMESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Ölüm toptan ödemesinden yararlanmak isteyen hak sahiplerinin başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Hak sahibi gelir belgesi ile bağlı bulunduğu SGK İl/ İlçe Müdürlüğüne şahsen başvurmalıdır. Ek olarak malul çocukların bulunması halinde sağlık kurulu raporu da ilgili birime teslim edilmelidir.
ÖLÜM TOPTAN ÖDEMESİ NE KADAR?
Ölüm toptan ödemesi tutarı, kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. SSK ve devlet memurlarının kendi adlarına bildirilen işçi ve işveren payları dahil olmak üzere malullük, yaşlılık ve ölüm primi tutarları (yüzde 20) ödenir. Bağ- KUR’lulara ise kendi ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm primi tutarlarının ödemeleri gerçekleştirilir.