Yurt dışı borçlanmasında taksit ödeme oluyor mu?

Yurt dışı hizmet borçlanması hakkından yararlanmak isteyen pek çok kişi prim ödemelerini peşin olarak yapma zorunluluklarının bulunup bulunmadığını merak etmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde hem bu hakka hem de ödeme detaylarına yer vermeye çalıştık.

Yurt dışında geçirilen sürelerin ülkemiz Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik sistemi dahilinde saydırılması mümkündür. Bu hak hem sigortalı çalışanlar hem de ev kadınları için geçerlidir.

Yurt dışı hizmet borçlanması hakkından yararlanmak isteyenlerin SGK’ya başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Borçlanılmak istenilen sürelere ilişkin tutar, o günkü güncel ücretlere göre değişmektedir. Peki, yurt dışı borçlanmasında peşin ödeme zorunluluğu var mı? Yurt dışı borçlanması nasıl yapılır? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

YURT DIŞI BORÇLANMASI BAŞVURUSU

Yurt dışı borçlanması başvurusu hem e- Devlet sistemi üzerinden hem de SGK İl/ İlçe Müdürlüklerine yapılabilmektedir. Başvuru doğrultusunda borçlanma hakkının kullanılmak istendiğini belirten bir dilekçe hazırlanmalı ve kuruma ibraz edilmelidir. Ek olarak borçlanılmak istenen çalışma süresini belgeleyen evraklar da hazırlanmalıdır. Son olarak ev kadınları da yurt dışında geçirdikleri süreleri resmi olarak belgelemelilerdir.

YURT DIŞI BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Yurt dışı borçlanması hesabı, başvuru tarihindeki 5510 sayılı Kanun’unun 82’nci maddesinde belirtilmiş olan prime esas asgari ve azami günlük kazanç arasında seçilecek olan günlük kazancın yüzde 45’lik kısmına göre yapılmaktadır. Buna göre 31 Aralık 2024 tarihine kadar borçlanılacak olan her bir gün için ödenmesi gereken alt tutar 300,04 TL, azami tutar ise 2.250,28 TL’dir.

YURT DIŞI BORÇLANMASI HANGİ ÜLKELER İÇİN GEÇERLİ?

Yurt dışı borçlanması hakkı, her ülke için geçerli değildir. SGK ile aralarında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde yaşayan/ çalışan kişiler bu haktan yararlanabilmektelerdir. Söz konusu sözleşme kapsamında 19 ülke bulunmaktadır. Bosna Hersek, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, KKTC, Lüksemburg, Makedonya, Kore ve Slovakya, SGK ile aralarında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkeler arasında yer almaktadır.

YURT DIŞI BORÇLANMASI NASIL ÖDENİR?

Yurt dışı borçlanmasına ilişkin ödemeler, tebliğ tarihinden itibaren 3 aydır. Kurum hesabına yapılması gereken ödemeler, bir şart ile taksitlendirilebilmektedir. Resmi kaynaklarda yer alan bilgilere göre borçlanma miktarının tamamının ödenmesi zorunlu değildir. Tebliğ tarihini takiben 3 ay içerisinde borcun bir kısmının ödenmesi halinde kalan kısım yine 3 aylık süre içerisinde parça parça ödenebilir.

Exit mobile version