Yurt dışı borçlanması hangi ülkeleri kapsıyor?

Yurt dışı borçlanması, erken emekli olmak isteyen birçok kişi tarafından merak edilen bir konu başlığıdır. Yurt dışında çalıştıkları süreleri borçlanarak emekli maaşı almak isteyen pek çok kişi, söz konusu SGK ayrıcalığından nasıl yaralanabileceklerini merak etmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde kurumun yurt dışı borçlanma hizmetine dair bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik sistemi kapsamında bazı gruplara çeşitli ayrıcalıklar tanımaktadır. Söz konusu ayrıcalıklar doğrultusunda kadınlar doğum, erkekler ise askerlik sebebi ile prim borçlarını toplu olarak ödeyerek erken emekli olma hakkına sahiptir. Bu grupların yanı sıra yurt dışında çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da borçlanma hizmetinden yararlanabilmektelerdir.

Yurt dışı borçlanması, yurt dışında yaşayan veyahut da yaşamış olan vatandaşları ilgilendirmektedir. Yurt dışında geçirilen süre, Türkiye’de sigortalı olarak geçirilmiş olarak saydırılabilmektedir. Peki, yurt dışı borçlanması tam olarak nedir? Yurt dışı borçlanmasından kimler yararlanabilir? İşte ayrıcalıklı borçlanma hizmetine dair merak edilenler…

YURT DIŞI BORÇLANMASI NEDİR?

Yurt dışında çalışan veyahut da çalışmış olan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kanuni borçlanma türlerinden olan yurt dışı borçlanmasından yararlanabilmektelerdir. Yurt dışında çalışılan sürelerin belgelenmesi halinde prim günleri toplu olarak ödenebilmektedir.

Yurt dışında çalışan veyahut da hayatının bir bölümünde çalışmış olan kişiler, söz konusu süreleri belgelendirerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na toplu prim ödemesi başvurusunda bulunabilmektelerdir. Bu sayede ilgili kişilere hesaplanandan daha erken bir dönemde emekli olma hakkı tanınmaktadır.

YURT DIŞI BORÇLANMASI İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Yurt dışı borçlanma hakkından yararlanmak isteyen kişiler, ilgili taleplerine dair bir dilekçe hazırlamalılardır. Ek olarak borçlanmak istenen süreyi belgeleyen evrakların da hazırlanmaları gerekmektedir. Kişi eğer ev kadını ise yine bu durumunu ispat eden evrakı ibraz etmelidir. Son olarak Türkiye’ye geri dönen ve borçlanma hakkından yararlanmak isteyen kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

YURT DIŞI BORÇLANMASI NE KADAR? 2024

Yurt dışı borçlanma prim tutarı, her yıl değişmektedir. Bu senenin ikinci yarısı için hesaplanmış olan en düşük günlük yurt dışı borçlanma tutarı 300,04 TL’dir.

YURT DIŞI BORÇLANMA HAKKI HANGİ ÜLKELER İÇİN GEÇERLİ?

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerde çalışan kişiler, yurt dışı borçlanma hakkından yararlanabilmektelerdir. Söz konusu ülkeler ise şu şekilde kayda geçmiştir:

Exit mobile version