Hasta bezi raporu kaç yıl geçerli?

Hasta bezi, çeşitli sağlık sorunlarından mustarip olan kişiler ile yatağa bağlı olan kişiler için geliştirilmiştir. Söz konusu ürünü SGK desteği ile satın almak isteyen kişilerin ise reçeteye veyahut da rapora sahip olmaları gerekir. Peki, reçete ile rapor arasındaki fark nedir? Hasta bezi raporu nasıl alınır? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik ve sigortalılık işlemlerini yürüten kamu kurumudur. Kurum, emeklilik şartlarını sağlayan vatandaşlar için maaş bağlama işlemlerini tamamlarken sigortalı kişiler için de birçok alanda çeşitli avantajlar tanımlar.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigortalı vatandaşlara sunduğu ayrıcalıklı hizmetlerin başında sağlık hizmetleri gelir. Sigortalı olan kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun desteği ile devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde muayene ve tedavi olabilir. Yanı sıra bu kişiler için doktorlar tarafından düzenlenen reçeteler ve raporlar aracılığı için SGK destekli ilaç ve diğer medikal ürün teminlerinin gerçekleştirilmesi mümkündür.

SGK’nın destek verdiği ürünlerden biri de hasta alt bezleridir. Çeşitli sağlık sorunlarından ötürü hasta bezi kullanmak zorunda olan kişiler, doktorlarının da onay vermeleri ile birlikte SGK desteği ile bu ürünü satın alabilirler. Peki, hasta bezi raporu nasıl alınır? Hasta bezi raporunun içeriği nedir? İşte konuya ilişkin merak edilenler…

HASTA BEZİ RAPORU NASIL ALINIR?

Hasta bezi raporunun düzenlenebilmesi için doktor kontrolü şarttır. Bu neden ile kişinin öncelikle MHRS veyahut da ALO 182 numaralı hat üzerinden nöroloji, üroloji, genel cerrahi gibi bölümlerden randevu alması gerekir. Engel veyahut da yaşlılık durumu söz konusu ise evde sağlık hizmetleri biriminden de randevu alınabilir.

İlgili birimden randevu alan hasta, doktor tarafından muayene edilir. Doktorun görüşü kişinin hasta bezi kullanması yönünde ise o hasta için hasta bezi raporu düzenlenir.

RAPOR İLE REÇETE ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Hasta bezi raporu ile hasta bezi reçetesi arasında birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Rapor; bir veyahut da birden fazla doktor tarafından verilen ve tanı, hastalık durumu gibi bilgileri içeren, resmi kurumlarda da geçerli olan bir belgedir. Alanında uzman olan doktor ya da doktorlar muayenesi tamamlanmış olan hastanın tedavisi bitene kadar kişinin hasta bezi kullanmasına karar verebilir. Bu durumda ilgili raporda bez kullanma süresine ilişkin bir bilgi de bulunur.

Reçete; alanında uzman doktor tarafından hazırlanan ve belirli bir süre için geçerli olan tıbbi malzeme raporun parça parça alınmasını sağlayan ve aile hekimleri tarafından da düzenlenebilen bir belgedir. Bu belge, ilaç reçetesi ile aynı kategoride değerlendirilir.

HASTA BEZİ RAPORU NE KADAR GEÇERLİ?

Kurul tarafından yapılan incelemeler neticesinde tedavinin bir parçası olarak hasta bezi kullanmasına karar verilen kişi için rapor düzenlenir. Söz konusu raporun geçerlilik süresi genel olarak 2 yıldır. Ancak kurul gerekli görmesi halinde raporda 1 ay, 2 ay gibi farklı süreler de belirtebilir.

HASTA BEZİ RAPORU NERELERDE GEÇERLİ?

Elinde adına düzenlenmiş bir hasta bezi raporu bulunan kişi, medikal ürün satışı yapan noktalardan bez satın alabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu hasta bezi için sabit bir ücret ödemektedir. Yani kişi bezi nereden satın alırsa alsın SGK desteği geçerli olacaktır. Ancak bezin marka ve türüne göre fiyat farkları çıkabilir.

Exit mobile version