Sağlık

SGK hasta bezi ödemesi online başvuru nasıl yapılır?

Bu içeriğimizde; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan hasta bezi ödemesi hizmetinden yararlanmak isteyenler için başvuru detaylarını paylaştık. İşte merak edilenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilik ve sigortalılık hizmetlerinden sorumludur. Yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi gibi şartları sağlayan kişilerin emeklilik dilekçelerini değerlendirerek maaş bağlayan Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalı kişilere de çok çeşitli kategoriler altında avantajlı hizmetler sunmaktadır.

Sigortalı kişiler sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmektelerdir. Yanı sıra bu kişilerin eczane harcamaları da sigortalı olmayan kişilere oran ile çok daha düşüktür. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir nevi koruma altına alınan vatandaşlara birçok avantaj tanımlanmaktadır. O avantajlardan biri de çocuk ve hasta bezi ödemeleridir.

SGK tarafından sunulan hasta bezi ödemesi hizmeti, arama motorlarına sık sık konu olur. Sağlık raporu ile hastalıkları kayda alınmış kişiler, bu hizmetten nasıl yararlanabileceklerini merak etmektelerdir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde SGK hasta bezi ödemesi hizmeti hakkında birtakım bilgilendirmelerde bulunduk.

SGK HASTA BEZİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hasta bezi hizmetinden yararlanmak isteyen kişilerin başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurular, kamu kurumunun resmi web sitesinde yer alan ‘Şahıs Ödemeleri’ ekranı üzerinden online olarak kabul edilmektedir.

Sisteme T.C. kimlik numarası ve cep telefonu numarası ile giriş yapan hak sahiplerinin cep telefonlarını sistem üzerinden bir doğrulama kodu gönderilmektedir. Kodun girilmesinin ardından ekranda online başvuru adımları görüntülenecektir. Adımları eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlayan kişiler, SGK tarafından değerlendirmeye alınırlar. İlgili şartları sağlayan kişilere SGK tarafından hasta bezi ödemesi tanımlanmaktadır.

SGK HASTA BEZİ ÖDEMESİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hasta bezi ödemesinden herkes yararlanamamaktadır. Yatağa bağımlı, engelli ve diğer gruplarda yer alan hastalar için sağlık raporu düzenlenmiş olmalıdır. Söz konusu raporda kişinin hasta bezi kullanması gerektiği bilgisi yer almalıdır.

SGK HASTA BEZİ NEREDEN ALINIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan hasta bezi ödemelerinin iadesini isteyen kişilerin ilgili bezleri, SGK ile anlaşmalı olan noktalardan satın almaları zorunluluğu bulunuyordu. Ancak 2022 yılında yürürlüğe girmiş olan düzenleme kapsamında medikaller ve eczanelerin yanı sıra marketler ve internet sitelerinden de hasta bezi alınabilmesine imkan tanındı.

HASTA BEZİ İÇİN RAPOR SÜRESİ DOLDUYSA NE YAPILMALI?

SGK’dan hasta bezi desteği almak isteyen kişilerin geçerli bir sağlık raporuna sahip olmaları gerekmektedir. Rapor süreleri dolmuş olan kişiler ilgili birime başvurarak yeniden rapor düzenlenmesini istemelilerdir. Düzenlenen rapor sisteme yükleneceği için kişi, SGK’nın ‘şahıs ödemeleri’ ekranından dilekçe doldurmadan online olarak hasta bezi başvurusu yapabilecektir.