Memur maaşlarında büyük tehlike! Artış yaşanmayabilir

Merkez Bankası tarafından açıklanan enflasyon raporunun ardından memur maaşlarının tehlikede olduğu görüldü. Açıklanan enflasyon tahminlerinin gerçekleşmesi halinde memur maaşlarında artış gözlenmeyebileceği bildirildi. İşte ayrıntılar…

Ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde ekonomi yönetimlerinin enflasyona karşı mücadeleleri devam ederken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan yeni bir açıklama geldi. Senenin 3’üncü enflasyon raporunu paylaşan Merkez Bankası, sene sonu enflasyon tahmininin değişmemiş olduğunu gözler önüne serdi.

Yüzde 34 ila yüzde 42 aralığında bir sene sonu enflasyon tahmininde bulunan Merkez Bankası, bu tahmin aralığının orta noktası olan yüzde 38 seviyesini işaret etti. Gelen yüzde 38’lik sene sonu enflasyon tahmininin ardından maaş artışlarına yönelik hesaplamalar hız kazandı.

Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin gerçekleşmesi halinde SSK ve Bağ- KUR emeklilerinin yanı sıra memurların ve memur emeklilerinin maaşlarında hangi oranda artış yaşanacağı merak konusu oldu. Toplu sözleşmeden de yararlanan memur ve memur emeklilerinin maaş tehlikesi gündeme bomba gibi düştü. İşte ayrıntılar…

SSK VE BAĞ- KUR EMEKLİSİ NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Merkez Bankası tarafından duyurulmuş olan yüzde 38’lik sene sonu enflasyon tahmininin ardından SSK ve Bağ- KUR emeklileri için maaş hesabı yapıldı. Hesaplara göre tahminler gerçekleşirse bu gruplarda yer alan emeklilerin maaşları yüzde 10,64 oranında artacak. Kök alıklara uygulanacak olan zamların ardından Ocak 2025 maaşları şu şekilde olacak:

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Memur maaşlarına son olarak yüzde 19,31’lik bir artış yansıtılmış ve en düşük memur maaşı 32 bin 861 TL’den 39 bin 177 TL’ye yükseltilmişti. Memur emeklilerinin taban aylığı ise 14 bin 741 TL’den 17 bin 587 TL’ye çekilmişti.

Merkez Bankası’nın sene sonu enflasyon tahmininin gerçekleşmesi halinde enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte memur emeklilerine ve memurlara yüzde 6,62 oranında maaş zammı uygulanacak. En düşük memur maaşı 39 bin 177 TL’den 41 bin 770 TL’ye, en düşük memur emeklisi maaşı ise 17 bin 587 TL’den 18 bin 751 TL’ye yükselecek.

Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininde alt sınır olarak belirlemiş olduğu yüzde 34’lük seviyenin gerçekleşmesi halinde ise memur maaşları tehlikeye girecek. 6 aylık enflasyonun yüzde 10’u aşması halinde buradan doğacak olan fark verilecek ek olarak 2025 yılı toplu sözleşme zammı da hesaba dahil edilecek. Ancak sene sonu enflasyonu yüzde 34 olarak gerçekleşirse herhangi bir fark zammı söz konusu olmayacak.

Exit mobile version