Özel okul ücretlerine dev zam! 1 milyon TL’yi aşınca sınıflar dolmadı

Giderlerde gözlenen artışlar eğitim sektörünü de vurdu. Yeni eğitim- öğretim dönemi öncesi özel okul ücretleri rekor seviyelere ulaşırken bu durumun okulların boş kalmasına sebebiyet verdiği öğrenildi. İşte ayrıntılar…

Enflasyon, kur farkı, akaryakıt zamları ve daha pek çok faktör, her sektörde olduğu gibi eğitim sektöründe de devam zamların ortaya çıkmasına yol açtı. Bugün kırtasiye ürünlerinden diğer eğitim gereçlerine kadar her kalemde yüksek oranlı zamlar kayda geçerken bu süreçte özel okul ücretleri de tarihi seviyelere ulaştı.

Yeni eğitim- öğretim dönemi öncesinde yeni kayıt ve kayıt yenileme süreçleri devam ederken yetkili isimden ücretlendirmelere yönelik açıklamalar geldi. Özel okullarda sınıfların dolmadığını belirten TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Başkan Yardımcısı ve Nesibe Aydın Eğitim Kurulu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mirkan Aydın, hükümet yetkililerine seslendi. İşte ayrıntılar…

“YARISI BOŞ”

Son dönemlerde gözlenen fiyat artışlarının eğitim sektöründe de hissedildiğini belirten Mirkan Aydın, son verilere göre 3 milyon kapasiteli özel okulların yarısının boş kaldığını bildirdi. Bunun sebebinin velilerin düşen alım güçlerine bağlayan Aydın, Türkiye’de 12 bin okul olmasına rağmen fiyatı 1 milyon TL’yi aşan okul sayısının 10 civarında olduğuna dikkat çekti.

Fiyat artış tavanlarının birçok özel okulu maddi açıdan zor durumda bıraktığını belirten Aydın, eğitimin temel bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi. KDV oranlarının düşürülmesi gerektiğine de değinen Aydın, beyanname vermek zorunda olanların gelirlerinin yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde eğitim harcamalarını indirebilme hakkına sahip olduklarını da hatırlattı.

KDV ORANINA DİKKAT ÇEKTİ

Özel okul sektöründe yaşanan sıkıntılar ile ilgili konuşmaya devam eden Aydın, özellikle eğitimin lüks ihtiyaç olmadığını vurguladı. Devletin ücretsiz verdiği eğitim hizmetleri yerine özel okullardan hizmet satın alan velilerden yüzde 10 oranında KDV alınmasının haksızlığa sebep olduğunu belirten Aydın, özel eğitimde KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini savundu. Aydın’a göre yüzde 1’lik KDV oranı talebi karşılık bulursa ekonomik fayda da artmış olacak.

Exit mobile version