Son 16 ayın en büyük düşüşü! Sanayi üretiminde dikkat çeken daralma

Artan maliyetler üretim tarafında ciddi sıkıntılara yol açarken önemli bir gelişme yaşandı. Yetkili kurum sanayi üretimine yönelik hesaplanmış olan son verileri aktardı. Bu alanda yapılan üretimde ciddi bir daralmanın söz konusu olduğu görüldü. İşte ayrıntılar…

Yüksek enflasyon, rekor seviyelere ulaşan kur farkı ve daha pek çok faktör, ekonomik açıdan büyük sıkıntıların yaşanmasına yol açtı. Yalnızca tüketiciler açısından değil artan maliyetlere karşı mücadele veren üreticiler açısından da sıkıntılara sebebiyet veren bu durum, son olarak güncel veriler ile gözler önüne serildi.

Üretimin ekonomik açıdan her zamankinden daha da önemli bir yere sahip olduğu şu günlerde Türkiye İstatistik Kurumu’ndan önemli bir açıklama geldi. Sanayi üretimine yönelik yeni veriler elde elden kurum, yaşanan daralmayı gözler önüne serdi.

SENELİK BAZDA YÜZDE 4,7’LİK DARALMA

Türkiye İstatistik Kurumu ay başında açıkladığı temmuz ayı enflasyon verilerinin ardından bu kez de sanayi üretimine yönelik birtakım veriler paylaştı. Kamu kurumu tarafından açıklanan veriler, sanayi üretiminde işlerin arzu edilen doğrultuda ilerlemediğini gözler önüne serdi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre öncü veri haziran ayında yüzde 2,1 oranında gerilerken yıllık bazda yüzde 4,7 oranında daraldı. Bu veri ile birlikte sanayi üretiminde son 16 ayın en büyük düşüşünün gerçekleşmiş olduğu bildirildi.

ALT SEKTÖRLER İNCELENDİ

Türkiye İstatistik Kurumu sanayinin alt sektörlerini de inceledi. Buna göre Haziran 2024 tarihinde madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi 12 ay öncesine göre yüzde 8,6 oranında arttı. İmalat sanayi sektörü endeksinde senelik bazda yüzde 6,9’luk bir azalma tespit edilirken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtım sektörü endeksinde yüzde 15,2’lik bir artış hesaplandı.

Mayıs ayına kıyas ile üretimde yüzde 2,1’lik azalma kayda geçti. Sektörel bazda bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde aylık yüzde 1,8’lik artış, imalat sanayi sektörü endeksinde ise yüzde 3,1’lik düşüş tespit edildi. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise aylık bazda yüzde 7,8 oranında arttı.

Exit mobile version