Merkez Bankası başkanından asgari ücret zammı değerlendirmesi: Karar verici biz değiliz

Enflasyon raporunun paylaşılmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, asgari ücret zamları ile ilgili de konuştu. İşte Başkan Karahan’ın asgari ücret ile ilgili yaptığı açıklamanın ayrıntıları…

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Fatih Karahan İdare Merkezi’nde bir toplantı düzenledi. Söz konusu toplantıda senenin üçüncü enflasyon raporuna yönelik bilgilendirmelerde bulunan Başkan Karahan, ayrıca gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bilindiği üzere son 2 yıldır asgari ücrete hem ocak hem de temmuz aylarında zam yapılıyordu. Ancak bu sene yeni bir zammın söz konusu olmayacağı, en yakın zam döneminin Ocak 2025 olduğu bildirildi. Bu durum ücretli çalışanları büyük bir sıkıntının içerisine sürüklerken Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan konuya yönelik önemli açıklamalar geldi. Daha önce yapılan açıklamalarda asgari ücret zamlarının enflasyonu artırdığı bilgisine yer verilmişti. Karahan’ın bu konuya yönelik değerlendirmesi dikkat çekti.

GAZETECİNİN SORUSU DİKKAT ÇEKTİ

2024 ve 2025 yılları için raporda yer alan ekonomik öngörüler hakkında konuşan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sonrasında ise gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazeteci Karahan’a şöyle bir soru yöneltti: “Asgari ücrete ara zam yapılmamasına rağmen temmuz ayında enflasyonun yine artmış olduğunu gördük. Merkez Bankası halen ücretlere yapılan zamların enflasyonu artırdığı- etkilediği görüşünde mi?”

BAŞKAN KARAHAN’DAN YANIT GELDİ

Gazetecinin aslında milyonlarca kişinin aklında bulunan soruyu iletmesinin ardından Başkan Karahan’dan dikkat çeken bir yanıt geldi.

Kanun ile verilen görevin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirten Karahan, bu görevin yerine getirilmesi halinde toplumsal refaha büyük bir katkının sunulmuş olacağını ifade etti. Fiyat istikrarı ile birlikte enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesinin de mümkün olacağını belirten Karahan, asgari ücret artışları ile ilgili ise “Karar verici biz değiliz” ifadelerini kullandı. Bu konuda tavsiye kurumu da olmadıklarını belirten Karahan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz yalnızca tahmin ve politikalarımızı oluştururken bu konuda bir varsayımda bulunmak durumundayız. Varsayımda bulunurken de yetkililer tarafından yapılan açıklamaları göz önünde bulunduruyoruz. Bu yıl tek zam olmasını da bu şekilde projeksiyonlarımıza koyduk.”

Exit mobile version