Ekonomistten iyimser dolar tahmini: 2025 yılına kadar 40 TL’yi aşamaz

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyon raporu açıklamasının ardından dolar tahminleri değişmeye başladı. Ekonomistler, 2024 ve 2025 yılı tahminlerini güncelledi. İşte ayrıntılar…

Enflasyon ile mücadele kapsamında alınan kararlar uygulanmaya devam edilirken dün yeni bir açıklama geldi. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılmış olan enflasyon raporu açıklamasında sene sonu enflasyon tahminlerine yer verildi.

Merkez Bankası’nın açıklamasında sıkı para politikası vurgusunun devam ettiği görülürken 2024 yılı enflasyon tahmini de yüzde 38 olarak kayda geçti. Aynı raporda 2025 yılı enflasyon tahmini yüzde 14 olarak öne çıkarken döviz kurlarında bir süre daha stabil görünüm öngörüsünün altı çizildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın açıklamasının ardından ekonomistlerden de birtakım değerlendirmeler geldi. Dolar kuru ile ilgili beklentilerini paylaşan ekonomistlerin iyimser tahminleri dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

“40 SEVİYESİNİ AŞMASI BEKLENMEMELİ”

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın rapor paylaşımının ardından 33,42 TL’ye gerileyen dolar kuru, yeni güne önemsiz bir yükseliş ile başladı. Grafiklerde genel olarak stabil bir görünüm hakimken GCM Yatırım Ekonomisti Evren Kırıkoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden önemli bir paylaşımda bulundu.

2025 yılı hedef enflasyonunun yüzde 14 olarak açıklandığına dikkat çeken Kırıkoğlu, “O zaman USD/ TL kurunun da 2025 yılının sonuna kadar 40 TL seviyesini aşması beklenmemeli” ifadelerini kullandı.

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN?

Hem Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın hem de ekonomistlerin tahminleri ekonomi gündemine bomba gibi düşerken faiz indirimi mevzusu da merak konusu oldu. Amerika Merkez Bankası’nın eylül- ekim gibi senenin ilk faiz indirimini açıklaması beklenirken Merkez Bankası’nın bu konuda nasıl bir yol izleyeceği birçok kişinin aklında soru işareti oluşturdu.

Ekonomist Altuğ Özaslan’ın kaleme aldığı yazıda eylül- ekim enflasyonlarının faiz indirimi kararı üzerinde etkili olacağı bilgisi yer aldı. Özaslan, söz konusu yazısında şu ifadelere yer verdi: “Şartlar oluşur ise kasım- aralık aylarında 250’şer puanlık indirimler masaya gelebilir. Benim beklentim ise Ocak 2025 tarihinde başlaması gerektiği yönünde. Temkinli söylemlere bakılacak olursa, faiz indirimi hızı ve süresinin daha yavaş olma ihtimali makul geliyor.”

Exit mobile version