Ekonomi

Akaryakıta zam var mı? 8 Ağustos 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları

Zam açıklamalarının dur durak bilmediği şu günlerde özellikle akaryakıt haberleri yakın takip altına alındı. Birçok araç sahibi benzin, motorin veyahut da LPG için yeni bir artışın planlanıp planlamadığını merak ediyor. İşte son gelişmeler…

Koronavirüs salgının ortaya çıktığı günden bu yana ekonomi piyasaların hareketlilikler devam ediyor. Bugün gelinen noktada salgın kontrol altına alınmış olsa da ekonomi piyasaları üzerinde yarattığı etkiler, vatandaşların geçim dertlerinin artmasına yol açmayı sürdürüyor.

Dünya genelinde etkili olan salgın ile birlikte enflasyon hızla yükselmişti. Bugün ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkenin ekonomi yönetimi enflasyona karşı sıkı para politikalarını devreye alırken son dönemlerde yaşanan bazı gelişmeler fiyat artışlarının devam etmesine sebebiyet verdi.

Zorlu ekonomik durumdan nasibini alan sektörlerin başında gelen petrol, ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde akaryakıt fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına yol açtı. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar, petrol talebi ile arzı arasında yaşanan dengesizlikler, OPEC+ liderlerinin kararları ve daha pek çok faktör, akaryakıt fiyatlarına bu süreçte doğrudan etki etti.

Ülkemizde son 1 yılda yaşanan gelişmelerin etkileri ile rekor seviyelere ulaşan benzin ve motorin fiyatları, araç sahiplerinin her yeni güne fiyat listelerini sorgulayarak başlamalarına yol açtı. Düzenli aralıklar ile duyurulan zamlara bir yenisinin daha eklenip eklenmediğini merak eden sürücüler, son olarak 8 Ağustos tarihli sorgulamaları ile dikkat çekti. Peki, bugün akaryakıt için bir zam kararı var mı? İşte güncel fiyatlara ve son gelişmelere dair ayrıntılar…

PETROL FİYATI GERİLEDİ

Akaryakıt fiyatlarını etkileyen pek çok unsur vardır. O unsurların başında ise şüphesiz ki petrol fiyatları gelir. Dolar kurundan ve diğer gelişmelerden etkilenen brent petrol, benzin ve motorin fiyatlarına yapılan zamlar/ indirimler ile doğrudan bağlantılıdır.

Son dönemlerde yukarı yönlü hareketleri sonlanan brent petrol, bugün güne bir kez daha aşağı yönlü hareketler ile başladı. Kaydedilen yüzde 0,49’luk gerilemenin ardından brent petrolün güncel fiyatı 77,95 dolar olarak açıklandı.

AKARYAKIT FİYATLARINDA SON DURUM

Akaryakıt fiyatları geçtiğimiz günlerde indirim ile müjdelenmişti. Benzin grubuna yapılan 1 TL 73 kuruşluk indirim ardından herhangi bir zam güncellemesi duyurulmadı.

İl bazlı güncel benzin, LPG ve motorin fiyatları 8 Ağustos 2024 Perşembe günü için şu şekilde duyuruldu:

  • İstanbul benzin- motorin- LPG: 43,61 TL- 43,74 TL- 22,94 TL
  • Ankara benzin- motorin- LPG: 44,10 TL- 44,28 TL- 22,94 TL
  • İzmir benzin- motorin- LPG: 44,51 TL- 44,76 TL- 22,64 TL