Erken emeklilik fırsatları yolda! 10 yıl öne çekilebilecek

Birçok kişinin yaşlılık dönemine dair en büyük hayallerinden olan emeklilik, yeni gelişmeler ile gündeme geldi. Hükümetin erken emeklilik ile ilgili yeni çalışmalarının olduğu öğrenildi. İşte erken emeklilik fırsatlarına dair merak edilenler…

Emeklilik, ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun idaresinde olan bir sistemdir. Bu sisteme dahil olmak isteyenlerin yaş, sigortalılık süresi ve prim ödemesi gibi temel şartları sağlamaları gerekmektedir.

Sigortalılık başlangıç tarihi, emeklilik yaşını ve emekli maaşı hesabını doğrudan etkileyen bir faktördür. Kişinin emekliliği hak ettiği yılda yürürlükte olan emeklilik uygulamaları, maaş hesabından emeklilik yaşına kadar birçok alanı doğrudan etkilemektedir.

Erken emeklilik, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirli şartlar çerçevesinde ve belirli gruplara sunduğu fırsatlar arasında yer alır. Hali hazırda yürürlükte olan uygulamalara göre kişi borçlanma gibi fırsatlardan yararlanarak emeklilik yaşını öne çekebilir. Bu borçlanma fırsatı, doğum ve askerlik gibi başlıklar altında tanımlanmış olan bir fırsattır. Dolayısı ile herkesi kapsamamaktadır.

Yalnızca belirli grupları kapsayan erken emeklilik fırsatları, son dönemlerde yeni çalışmalar ile gündeme gelmeye başladı. Seçim döneminde de AK Parti hükümetinin vaatleri arasında yer alan erken emeklilik düzenlemeleri, birçok kişi tarafından arama motorları üzerinden sorgulanmaya başlandı. Peki, ilerleyen dönemlerde hayata geçirilecekleri tahmin edilen erken emeklilik düzenlemelerinin detayları neler? İşte merak edilenler…

YAŞ İNDİRİMİ İLE ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN OLACAK

Üzerinde çalışıldığı öğrenilen yeni düzenlemeye göre ilerleyen dönemlerde yaş indirimi ile erken emeklilik mümkün olabilecek. Vatandaşlara toplam prim günü sayılarının dörtte biri kadar yaş indirim tanımlanacak. Örneklendirmek gerekir ise 5 bin prim günü bulunan bir çalışan bin 250 günlük yaş indiriminden faydalanarak erken emekli olabilecek.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE ÖZEL HAKLAR TANIMLANACAK

Yeni düzenlemeler ile çalışan annelere erken emeklilik hakkı sunulacak. Ayrıca annelerin çocuk sayılarına göre yıpranma payı hakkından yararlanma hakkı da sunulacak.

Konuşulan bir diğer düzenlemeye göre engelli çocuğu/ çocukları bulunan anneler için de erken emeklilik söz konusu olacak. Çocuğu bir başkasının bakımına muhtaç olan anneler, 52 yaşında emekli olabilecekler.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz erken emeklilik düzenlemeleri henüz yürürlüğe girmemiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar ile ilgili olarak ilerleyen süreçlerde resmi açıklamaların yapılacağı tahmin edilmektedir.

Exit mobile version