O hesap ortaya çıktı! Memur maaşlarına düşük zam oyunu

Son günlerde ek zam talepleri ile gündeme gelen memurlar ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çıkan haberlere göre memur ve emekli maaşlarına bile isteye düşük zam uygulanıyor. İşte gündeme bomba gibi düşen maaş zammı hesabına dair ayrıntılar…

Son olarak temmuz ayında maaşlarına zam almış olan memurlar ve emekliler, son dönemlerde ek zam talepleri ile gündemden düşmemeye başladı. Taban aylıkları 12 bin 500 TL’ye yükseltilmiş olan emekliler bir süredir bu gelir ile geçinmelerinin mümkün olmadığını savunurlarken ağustos ayına girilmesi ile birlikte memur sendikaları da harekete geçti.

Hakim ve savcı maaşlarını kapsayan seyyanen zam kararının tüm memurlar için geçerli olması gerektiğini savunan sendika yetkililerinin ek zam talepleri devam ederken zam hesabına dair yeni bir gelişme yaşandı. Sözcü Gazetesi’nin yaptığı haberde düşük zam açıklamalarının bile isteye yapıldığı iddiası yer aldı. İşte ayrıntılar…

RESMEN ORTAYA ÇIKTI

Memurlar ve emekliler ocak ve temmuz aylarında açıklanan 6 aylık enflasyon çerçevesinde maaş artışı yaşıyorlar. Enflasyon verileri ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılı itibari ile enflasyon hesabında kullandığı ürünleri kamuoyu ile paylaşmamaya başladı. Bu durum tepkilere yol açarken ağızları açıkta bırakacak bir gelişme daha yaşandı.

Sözcü Gazetesi’nden Erdoğan Süzer’in haberine göre memur ve emekliye düşük zam verilebilmesi için haziran zamları temmuza, aralık zamları ise ocak ayına öteleniyor. Bu yöntemden ötürü 2022 yılının aralık ayından bu yana aralık ve haziran enflasyonları, ocak ve temmuz enflasyonlarından 5.57 puana varan seviyede düşük çıkıyor. Bu da maaş zamlarının olması gerekenden daha düşük bir seviyede açıklanmasına yol açıyor.

2022 YILINDA DEĞİŞTİ

Süzer’in haberine göre düşük zam oyunu 2022 yılından bu yana kesintisiz bir şekilde uygulanıyor. 2022 yılına kadar haziran- temmuz ile aralık- ocak ayları arasında ciddi bir enflasyon farkı oluşmuyordur. Ancak 2022 yılının sonu itibari ile enflasyon farkı giderek açılmaya başladı.

Resmi rakamlara göre 2022 yılının aralık ayında TÜFE 1,18 düzeyinde kalırken 2023 yılının ocak ayında birde yüzde 6,65’e çıktı. Benzer şekilde 2023 yılının haziran ayında TÜFE 3,92 iken aynı yılın temmuz ayında TÜFE bir anda yüzde 9,49’a yükseldi.

Exit mobile version