Gündem

SGK uzmanı net konuştu: O kişiler emekli olamayacak

Daha yüksek emekli maaşı için sigortalılık halinin devam etmesine karar verenlere, SGK uzmanından kötü haber geldi. Bazı kişilerin emekli olmalarının mümkün olmadığını belirten uzman isim, konuya yönelik tüm detayları paylaştı.

Emeklilik, birçok kişinin yaşlılık dönemine dair kurduğu en büyük hayaller arasında yer alır. Senelerini çalışma hayatına adamış ve nihayet Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlemiş olduğu emeklilik şartlarını sağlamış olan kişiler, daha yüksek emekli maaşı alabilmek adına dilekçe teslimini daha ileri bir tarihe ertelemeye başladı.

Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşlarını, belirli şartların sağlanması halinde bağlıyor. Bağlanan maaşın tutarı ise pek çok parametreye bağlı olarak belirleniyor. Özellikle prime esas aylık kazançların dikkate alındığı maaş hesabında birçok kişi emeklilik şartlarını sağlıyor olmasına rağmen kazancını artırabilmek adına dilekçelerini teslim etmiyor.

Aylık kazancını yükseltmek ve dolayısı ile de daha yüksek emekli maaşı alabilmek adına sigortalılık durumunu sürdürenler hakkında konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Özgür Erdursun, bu durumun riskli olduğunu ifade etti. Özellikle ‘sahte sigorta’ kavramına dikkat çeken Erdursun, hali hazırda emekli maaşı alanların dahi denetim altında olduklarını belirtti. İşte ayrıntılar…

“SAKIN YAPMAYIN” DİYEREK UYARDI

Emekli maaşının daha yüksek olabilmesi adına birçok kişinin fiilen çalışmıyor olmasına rağmen sahte sigortalı olduğunu belirten Özgür Erdursun, “sakın yapmayın” diyerek uyarılarda bulundu.

2008 yılında çıkan bir yasal düzenlemeye göre bir kişi bir iş yerinde fiilen çalışmıyor olmasına rağmen kendisini sigortalı olarak gösteriyorsa, bu durum kişiyi sahte sigortalı yapar. Konu ile ilgili konuşan Erdursun, ‘Daha kolay emekli olurum’ düşüncesi ile yapılan bu eylemin kişiyi büyük bir sıkıntının içerisine sürükleyeceğini vurguladı.

Emekli olduktan sonra da yalnızca bin 261 günü tamamlamak için kendini sigortalı olarak gösteren kişiler için denetimin söz konusu olduğunu belirten Erdursun, denetleme sonrasında ise birtakım ceza uygulamalarının devreye alındığını ifade etti.

EMEKLİ MAAŞI HAKKI İPTAL EDİLİR

Erdursun’a göre Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşı bağlamış olduğu kişileri dahi denetlemeye devam ediyor. Denetimler dahilinde son yıllarında sahte sigortalı oldukları tespit edilen vatandaşların emekli maaşları iptal ediliyor. Yanı sıra tespite kadar ödenen emekli maaşları da kişiden geri isteniyor.