BofA sorumlusundan rahatlatan tahmin: Dolar sıçramayacak, enflasyon düşecek

Yurt içinde ve yurt dışında yaşanan gelişmeler ekonomi piyasalarını doğrudan etkilerken uzman isimden gönülleri bir nebze olsun ferahlatacak açıklamalar geldi. BofA Türkiye ekonomisti, dolar tahmini ile gündeme bomba gibi düştür. İşte ayrıntılar…

İran- İsrail gerilimi, Amerika Merkez Bankası faiz kararları, Amerika resesyon endişesi derken ekonomi piyasalarında hareketli günler yaşanmaya başlandı. Tüm bu yaşananların yanı sıra ülke içinde kayda geçen yeni uygulamalar da para piyasaları ile altın piyasası üzerinde etkili oldu.

Yaşanan gelişmeler hali hazırda yüksek olan enflasyonun daha da yükselmesine yol açarken bu sürecin dolar kuru üzerinde nasıl bir etkiye sebep olacağı merak konusu oldu. 33 TL’nin üzerine çıkan dolar kuru karşısında vatandaşların alım güçleri düşerken uzman ismin tahminleri gündeme bomba gibi düştü.

Bank of America (BofA) Merrill Lynch Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu, yaşanan son gelişmelerin ülke ekonomimiz üzerinde nasıl etkilere yol açabileceğini analiz etti. İşte detaylar…

“MERKEZ BANKASI’NIN KONTROLÜNDE”

CNBC- e’nin canlı yayınına konuk olarak Londra Temsilcisi Berfu Güven’in sorularını yanıtlayan İmamoğlu, küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin Türkiye’yi nasıl etkileyeceği ile ilgili birtakım tahminlerde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kontrollü bir şekilde ilerlediğini belirten İmamoğlu, bu süreçte 90 milyar dolara yakın rezervin biriktirilmiş olduğunu ifade etti. Kura yönelik sıçrama korkusu bulunanları rahatlatan İmamoğlu, dolar kurunda ani sıçramaların yaşanmayacağını düşündüğünü belirtti.

ENFLASYON BEKLENTİSİNİ PAYLAŞTI

Küresel çapta etkili olan durumların Türkiye üzerindeki etkilerini değerlendiren İmamoğlu, ülkemizin bu noktada çok farklı bir hikayesi olduğuna dikkat çekti. Şu an için tüm verilerin olumlu olduğunu belirten İmamoğlu, Japon yeninde Türk lirasına göre pozisyonların az olduğunu hatırlattı. İmamoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye şu anda daha az etkileniyor. Nispeten daha az etkilenecektir Türkiye.”

Nerede ise tüm ülke ekonomilerinin en büyük problemlerinden biri haline gelen enflasyon ile ilgili de konuşan İmamoğlu, Türkiye’de enflasyonun halen çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

Sene sonu enflasyon tahminini Türkiye özelinde yüzde 42 olarak paylaşan İmamoğlu, yavaşlamaların ise mevsimsel olduğunu vurguladı. İmamoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hizmet enflasyonu yapışkan. Yazınki trende bakınca ağustos ayında da yüzde 2,5 civarı bir enflasyon söz konusu olabilir. Kasım- aralık aylarında ise enflasyonda düşüşü daha net göreceğiz.”

Exit mobile version