Gündem

Bakanlık harekete geçti! Emekli maaş farkının giderilmesi için yeni düzenleme yolda

Çok çeşitli faktörlerin etkileri ile emekli maaşları arasında oluşan rekor fark, bakanlığı harekete geçirdi. Edinilen bilgilere göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı maaş adaletsizliğinin giderilebilmesi adına yeni bir düzenleme üzerine yoğunlaştı. İşte ayrıntılar…

Emekli maaşlarının hayat pahalılığı karşısında düşük kaldığı şu günlerde, emeklilik dilekçesi teslim tarihine ilişkin de birtakım tartışmalar gündeme gelmeye başladı. Son günlerde gündemden düşmeyen konuya göre emeklilik dilekçesini 2025 yılında verenler, 2024 yılında verenlere göre yüzde 30- 35 aralığında daha düşük maaş alacak.

Maaşlarını yükseltebilmek adına emeklilik şartlarını sağlıyor olmalarına rağmen çalışmaya devam eden birçok vatandaş, 2025 yılı maaşlarının daha düşük olacağının söylenmesi üzerine dilekçelerini teslim etmeye başladı.

Emeklilik dilekçelerinin düşük maaş endişesinden ötürü erken dönemde teslim etmeye başlanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın harekete geçmiş olduğu öğrenildi. İşte konuya dair ayrıntılar…

BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI

Düşük maaş endişesinin yaratmış olduğu ‘acelecilik’ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Edinilen bilgilere göre bakanlık; 2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler ile dilekçelerini 2025 yılında teslim edecek olanlar arasında maaş bakımından farklılıkların olmaması için yeni bir düzenleme üzerinde çalışmaya başladı.

EKİM AYINDA BELLİ OLACAK

Emekli aylıkları, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu doğrultusunda bağlanıyor. Kişilerin hizmet dökümleri, sigorta başlangıç tarihleri ve daha pek çok faktör, maaş bağlama oranlarına etki ediyor.

Maaşlar arası farklılıkların giderilebilmesi amacı ile harekete geçtiği öğrenilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldıktan sonra konuyu gündeme taşıyacak. 1 Ekim 2024 tarihinde açılacak olan Meclis’te görüşülecek olan ilk konunun, bakanlığın söz konusu çalışmasının olacağı tahmin ediliyor.

Düşük maaş endişesinden ötürü emekli dilekçesini daha erken bir dönemde teslim etmeye karar veren vatandaşlar için uzmanlardan bazı açıklamalar geldi. Uzmanlara göre dilekçe teslimi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın söz konusu düzenlemesinin beklenmesinde fayda var. Ekim- kasım döneminde nihai açıklamanın yapılacağı tahmin ediliyor.