Ekonomi

Kira fiyatlarına dev zam yolda! İstanbul, Ankara, İzmir… Tek tek açıklandı

Konut kiralarına yönelik yüzde 25’lik artış sınırının kaldırılmasının ardından milyonlarca kişi mağdur oldu. Artan kiralar vatandaşların barınma haklarının önüne geçerken kulislerden yeni bir haber geldi. İşte ayrıntılar…

Enflasyon ile mücadele kapsamında alınan önlemler gündelik hayatı doğrudan etkilemeye devam ediyor. Vatandaşların bütçelerini enflasyona karşı koruyabilmek amacı ile alınan kararlar arasında yer alan kira artış sınırı, uzun bir süre boyunca milyonlarca kişinin gönüllerini ferah tutmasını sağlamıştı. Ancak o uygulama geçtiğimiz ayın başı itibari ile sona erdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yüzde 25’lik kira artış sınırı temmuz ayının başı itibari ile yürürlükten kaldırıldı. Ağustos ayında kira artışları rekor seviyelere ulaşırken kulislerden kahredecek bir haber daha geldi. Hükümet yetkililerinin enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedefleri devam ederken kira artış oranlarının tersi olarak artmasının beklendiği bildirildi.

KONUT PİYASASINDA ZAM YAĞMURU

Konut piyasasında vatandaşların düşük/ uygun fiyat beklentileri karşılanmazken milyonları etkileyecek yeni gelişmeler yaşandı. Piyasa uzmanlarından alınan bilgilere göre bu sene 500 bine yakın konut talebi olacak ve bu talep yeni zamların ortaya çıkmasına sebep olacak.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa gibi şehirler başta olmak üzere kiralık konut arayışı hızlandı. Özellikle atamaların ve üniversite tercihlerinin yapılmasının ardından büyük şehirlerde bölgesel olarak kira fiyatlarının daha da artacağı tahmin ediliyor.

ÖĞRENCİLER KONUT ARAYIŞINDA

Düğün sezonunun devam ediyor olması, memur atamalarının ve üniversite tercihlerinin gerçekleştirilmiş olması, piyasada ciddi bir konut talebinin oluşmasına yol açtı. Konut satın alabilecek durumda olmayan milyonlarca vatandaş bütçelerine uygun kiralık ev arayışı içerisine girerken uzmanlar özellikle öğrencilere dikkat çekti.

Ülke geneline bakıldığında genel olarak 1+1 ve 2+1 büyüklüğünde olan konutlar için taleplerin artmış olduğunu belirten uzmanlar, bu tercihlerin çoğunun öğrencilere ait olduğunu ifade etti. Satılık konut fiyatları bu dönem içerisinde belirli bir düzeye çekilse de artan kiralık konut arzının ortalama yüzde 30’luk bir fiyat artışına sebep olacağı tahmin ediliyor.