Merkez Bankası sene sonu tahminleri: Enflasyon, dolar, faiz… Hepsi düşecek!

Her ay olduğu gibi temmuz ayında da bir anket düzenleyerek piyasa katılımcılarının beklentilerini ölçen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, anketin sonuçlarını yayınladı. Piyasa katılımcılarının dolar, enflasyon ve faiz beklentileri şaşkınlık yarattı. İşte ayrıntılar…

Enflasyonun kalıcı olarak düşürülebilmesi adına çok çeşitli programlar devreye alınırken bu süreçte özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yakın takip altına alındı. Bankanın Hazine ve Maliye Bakanlığı ile istişare halinde aldığı kararların piyasaya etkileri gündem düşmemeye başladı.

Geçtiğimiz aylarda üst üste alınan faiz artış kararlarının ardından sabit faiz politikasını devreye alan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, son olarak anket çalışması ile gündeme geldi. Her ay olduğu gibi temmuz ayında da bir beklenti anketi düzenleyen Merkez Bankası, sonuçları kamuoyu ile paylaştı.

MERKEZ BANKASI KUR BEKLENTİSİ

Piyasa katılımcılarının beklentileri ortaya çıktı. Merkez Bankası’nın tarafından yayınlanan sonuçlar dikkat çekti.

Merkez Bankası temmuz ayı beklenti anketinin sonuçlarına göre bir önceki ay 37,75 TL olan sene sonu dolar beklentisi temmuz ayında 37,37 TL olarak kayda geçti. Haziran ayı anketinde 41,41 TL olan 12 ay sonrası dolar kuru beklentisi ise temmuz ayı anketinde 41,52 TL olarak hesaplandı.

HEM ENFLASYON HEM FAİZ BEKLENTİSİ GERİLEDİ

Gazete Duvar’da yer alan habere göre anket katılımcıları BİST Repo ve Ters- Repo Pazarı’nda tespit edilen cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi, haziran anketinde yüzde 50,77 olarak hesaplanırken son ankette yüze 50,30 olarak kayda geçti. 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki ay olduğu gibi bu ay da yüzde 50 olarak hesaplandı.

Merkez Bankası anketinde enflasyon beklentisi de kayda alındı. Haziran ayı anketinde yüzde 43,52 olarak hesaplanan sene sonu enflasyon beklentisi, temmuz ayında yüzde 42,95 olarak hesaplandı. 1 yıl sonrası TÜFE beklentisi bir önceki ay yüzde 31,79 iken temmuz ayı anketinde yüzde 30,02 olarak gerçekleşti. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 20,33’ten yüzde 19,32’ye geriledi.

Exit mobile version