Ekonomi

Asgari ücret için ara zam yolda! O isim hem tarih hem rakam verdi

Asgari ücrete ara zam yapılmamış olması birçok çalışanı mağdur etti. Enflasyon karşısında kısa süre içerisinde eriyen ocak ayı zammının bir an önce yinelenmesi gerektiğini savunan çalışanlara, uzman bir isimden müjdeli haber geldi. İşte ayrıntılar…

Pandemi ile birlikte yükselişe geçen enflasyon, bugün salgın kontrol altına alınmış olsa da ülke ekonomileri adına ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Ülkemizde ve pek çok dünya ülkesinde enflasyonun etkisi ciddi bir şekilde hissedilirken bu süreçte maaşlara yapılan zamlar dahi kısa süre içerisinde erimeye başladı.

Ocak ayında açıklanan asgari ücret ile memur ve emekli maaşı zamları, kısa süre sonra olumsuz gelişmeler ile gündeme gelmeye başladı. Mevcut şartlar karşısında hızla eriyen maaşlara ara bir düzenleme yapılması gerektiğini savunan vatandaşlar, son olarak temmuz dönemi zamlarına tepki gösterdi.

Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına enflasyon doğrultusunda zam yapılırken asgari ücrete herhangi bir zam yapılmadı. Son 2 yıldır ara zamlar ile bir nebze olsun ayakta kalmaya çalışan asgari ücretliler, verilen karara tepki gösterdi. Hükümet yetkilileri ocak ayında açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücretin enflasyon baz alınarak hesaplandığını savunurlarken kulislerden yeni bir haber geldi.

‘Bu sene ara zam yok’ ifadeleri ile asgari ücret artışı beklentilerinin önüne geçen yetkililerin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı İsa Karakaş’tan heyecanlandıran bir açıklama geldi. Ara zammın daha fazla ertelenemeyeceğini belirten Karakaş, bu alanda yeni gelişmelerin yaşandığını ifade etti.

ARA ZAM İÇİN TARİH VERDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz aylarda yapmış oldukları açıklamalarda asgari ücret için bir ara zammın söz konusu olmadığını belirtmişlerdi. Ancak SGK Uzmanı İsa Karakaş’a göre yetkililerin bu fikirleri değişti.

Mevcut şartlardan ötürü geçinemeyen asgari ücretliler için bir çalışmanın söz konusu olduğunu belirten İsa Karakaş, zam açıklamasının önümüzdeki ay yapılacağını ileri sürdü.

ZAM ORANI BELLİ OLDU

Halk TV’de yer alan habere göre SGK Uzmanı İsa Karakaş yetkililerin önümüzdeki ay asgari ücret adına bir ara zam açıklaması yapacaklarını ileri sürdü. Karakaş’a göre asgari ücrete 3 bin 500 TL’lik bir zam yansıtılacak. Böylelikle güncel tutar 20 bin 500 TL olacak. Karakaş’ın bu iddiasının doğru olup olmadığı ilerleyen haftalarda belli olacak.