Üreticiler kahroldu! 2024 TMO fındık alım fiyatları beklentinin altında kaldı

Ağustos ayının başı itibari ile birçok noktada fındık toplanmaya başlanırken Toprak Mahsulleri Ofisi’nden de beklenen fiyat açıklaması geldi. Haftalardır beklentilerini dile getiren üreticiler, açıklanan fiyat karşısında büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. İşte ayrıntılar…

Dünyadaki fındık üretiminin nerede ise yüzde 75’inin karşılandığı ülkemizde tarımsal faaliyetler yakından takip edilmeye devam ediliyor. Hububat hasadının hemen ardından ağustos ayının başı itibari ile başlamış olan fındık toplama işlemleri, üreticileri ciddi bir telaşenin içerisine sürükledi.

Geçimlerini fındıktan sağlayan birçok üretici, hasat dönemi öncesinde maliyetlerin oldukça yükseldiğini bu neden ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım fiyatlarını bu parametreyi göz önünde bulundurarak belirlemesi gerektiğini savundu. Üreticilerin yanı sıra muhalefet de mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi amacı ile fındık taban fiyatının 160 TL olarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Haftalardır beklenen TMO fındık alım fiyatı açıklaması nihayet geldi. Ancak yapılan açıklama üreticileri büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. İşte açıklanan fındık alım fiyatlarına dair ayrıntılar…

FINDIK ALIM FİYATLARI DUYURULDU

Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 fındık alım fiyatlarını duyurdu. Yapılan resmi açıklamada 2024/ 2024 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarının yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre belirlenmiş olduğu bilgisine yer verildi. Bakanlık levanet kalite için kilogram başına 130 TL, Giresun kalite için ise yine kilogram başına 132 TL’lik fiyat açıklamasında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere vereceği mazot ve gübre desteği ile birlikte levant kalite için fiyat 133 TL’ye, Giresun kalite için ise fiyat 135 TL’ye yükselecek. Ek olarak yüksek randımanlı (50 randımanın üzerindeki her +1 randıman için) 1 TL 30 kuruşluk ilave fiyat da tanımlanacak.

ALIMLAR NASIL YAPILACAK?

Edinilen bilgilere göre Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alımları konusunda gereken her türlü hazırlığı tamamladı. Üreticiler 12 Ağustos tarihi itibari ile Toprak Mahsulleri Ofisi iş yerleri ile e- Devlet sistemi üzerinden teslimat randevularını alabilecek. Kabuklu fındık alımlarına ise 19 Ağustos tarihi itibari ile başlanacak.

Exit mobile version