Gündem

Emekli aylıklarında yüzde 30’luk düşüş! Uzmanlar uyardı: Dilekçeyi bekletmeyin

Emekliliğin yolunu gözleyenleri yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Uzmanlar, emeklilik şartlarını bu yıl içerisinde sağlayan ya da sağlayacak olanlara seslendi. İşte ayrıntılar…

Geçtiğimiz dönem yürürlüğe girmiş olan EYT yasası kapsamında milyonlarca kişi erken emeklilik fırsatı yakalamıştı. Bu yıl içerisinde de yaklaşık olarak 500 bin kişinin yasadan faydalanarak emekli olacağı tahmin edilirken uzmanlardan konuya yönelik yeni değerlendirmeler geldi.

EYT sebebi ile birçok işletmenin deneyimli personellerini kaybettiğini belirten uzmanlar, bu yıl yeni bir EYT dalgasının söz konusu olabileceğine dikkat çekti. Aylıklarda yapılacak olan düzenlemeler sebebi ile emeklilik başvurularının artacağını öngören uzmanlar, konuya yönelik detayları paylaştı.

YÜZDE 30 ORANINDA DÜŞECEK

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre 2025 yılında emekli aylıkları yüzde 30 oranında düşecek. Bu sene içerisine emeklilik dilekçelerini verenler ise söz konusu düşüşten etkilenmeyecek.

Emeklilik şartlarını sağlıyor olmalarına rağmen ilgili iş yerlerinde çalışmaya devam edenler için bu gelişmenin önemli olduğunu belirten uzmanlar, düşük aylıktan kaçınmak isteyenlerin dilekçelerini hazır etmeleri gerektiğini ifade etti.

Toplu iş sözleşmesinden ötürü kamu işçileri ve banka çalışanlarının emekli aylıklarının 50- 60 bin TL civarında olacağı tahmin ediliyor. Ancak dilekçelerini 15 Ocak 2025 tarihinden sonra verilmesi halinde bu tutarlarda yüzde 30 ila yüzde 35 aralığında bir düşüş yaşanacak.

YENİ YASA DÜZENLENİR Mİ?

Dilekçe tarihinin emekli aylığında yüzde 35’e varan düşüşe yol açması, birçok kişinin tepkisine neden oldu. Ömür boyu alacakları aylıklarda sırf tarihten ötürü ciddi bir düşüşün yaşanmasını göze alamayan vatandaşlar, konuya yönelik sorgulamalarını hızlandırdı.

Edinilen bilgilere göre dilekçe tarihinden kaynaklı maaş düşüşü sorunu yalnızca yasa değişikliği ile çözüme kavuşturulabilir. Ancak uzmanlara göre herkesi kapsayan bir yasanın yürürlüğe girmesi pek de kolay değil.

Yapılan hesaplara göre emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2025 tarihinden sonra verenler bu sene emekli maaşlarına yapılmış olan zamlardan yararlanamayacaklar. O kişilere bu yıl özelinde gerçekleşen tüketici fiyat enflasyonunun yüzde 100’ü ile milli gelirdeki artışın yüzde 30’u oranında zam yapılacak. Yani dilekçesini bu sene verenler ile Ocak 2025’te verenler arasında maaş bakımından yüzde 30- 35’lik bir fark oluşacak.