TZOB açıkladı: Temmuz ayı zam şampiyonları netleşti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), temmuz ayında zamlanan ürünleri tek tek sıraladı. Listenin zirvesinde yer alan ürün, ‘yok artık’ dedirtti. İşte ayrıntılar…

Gerek yüksek enflasyon gerek kur farkı gerek ise de farklı sebeplerden ötürü zamlanan ürünler ve hizmetler, son dönemlerin en tartışmalı konu başlıklarından biri haline geldi. Üretici ve market arasında yaşanan fiyat farkları tüketicileri adeta köşeye sıkıştırırken yeni bir ayın başlaması ile birlikte önceki ayın hesapları gözler önüne serildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuz ayında zamlanan ürünleri açıkladı. Ürün bazında üretici ile market arasında yaşanan fiyat farklılıklarını gözler önüne seren Bayraktar, açıklamaları ile gündeme bomba gibi düştü. İşte ayrıntılar…

HAVUÇ ZİRVEDE

Üretici ile market arasında gözlenen fiyat farkları ile ilgili konuşan Bayraktar, temmuz ayında fiyat farkı en fazla olan ürünün yüzde 420,5 ile havuç olduğunu belirtti. Havucu yüzde 333,9 ile limon takip etti. Elmada ki fiyat farkı yüzde 328,6, kuru incirde ki fiyat farkı ise yüzde 313,9 olarak hesaplandı.

Bayraktar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürün markette limon, üreticide yumurta olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise hem markette hem de üreticide karpuz oldu.”

13 ÜRÜN ZAMLANDI, 24 ÜRÜNDE İNDİRİME GİDİLDİ

37 ürün üzerinden yapılan temmuz ayı değerlendirmesinde 13 ürün için fiyat artışının 24 ürün için ise indirimin söz konusu olduğunu belirten Bayraktar, limonun yüzde 32,9’luk fiyat artışı ile zirvede yer aldığını belirtti. Elmada yüzde 32,9, yumurtada yüzde 13,9, maydanozda ise yüzde 12,6’lık bir fiyat artışının söz konusu olduğunu belirten Bayraktar, fiyatı azalan ürünler ile ilgili ise şunları söyledi: “Markette fiyatı en fazla azalan ürün yüzde 42,4 ile karpuz oldu. Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 27,8 ile patates, yüzde 25,5 ile Antep fıstığı ve yüzde 21,2 ile kabak izledi.”

Aşırı sıcakların tarım ürünlerinde hasara sebep olduğunu belirten Bayraktar, fiyat değişimlerinin de bu durumdan kaynaklandığını vurguladı.

Exit mobile version