Ekonomi

FED faiz kararı sonrası altın ve dolar tahmini! Biri rekor kıracak, diğeri yerinde sayacak

Amerika Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanan faiz kararının ardından gözler piyasalara çevrildi. Kararın, dolar ve altın üzerinde etkili olup olmayacağı merak ediliyor.

Salgın döneminden bu yana enflasyon ile mücadele kapsamında alınan faiz kararları, piyasaları derinden etkilemeye devam ediyor. Yükselen enflasyon karşısında sıkı para politikalarını devreye alan ve ilk etapta üst üste faizleri artıran Amerika Merkez Bankası, son aylarda ise politika faizini sabit tutarak piyasalar üzerinde adeta hakimiyet kurdu.

Hem alınan faiz kararları hem de Başkan Jerome Powell’ın açıklamaları neticesinde dolar ve altında dalgalanmalar gözlenirken faiz indirimi sürecinin ne zaman başlayacağı da merak konusu oldu. Powell’ın yanı sıra diğer banka yetkililerinin de açıklamaları yakından takip edilirken son faiz kararının piyasaları nasıl etkileyeceği araştırılmaya başlanıldı. Bu noktada Ekonomist Hikmet Baydar’ın güncel öngörüleri dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

“SÜRPRİZ YOK”

Amerika Merkez Bankası temmuz ayı faiz kararını açıkladı. Beklentiler dahilinde yüzde 5,50 seviyesinde sabit bırakılan politika faizinin ardından gözler piyasalara çevrildi. Bu kararın dolar ve altın tarafında herhangi bir değişikliğe sebep olup olmayacağı merak konusu oldu.

Sabit kalan Amerika politika faizinin ardından birtakım değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Hikmet Baydar, karardan ziyade Powell’ın açıklamalarının etkili olacağını ifade etti. İndirim beklentisinin karşılanıp karşılanmayacağının ilerleyen süreçlerde anlaşılacağını belirten Baydar, son kararın ardından herhangi bir sürpriz gelişme yaşanmasını beklemediğini vurguladı.

‘Şu an sürpriz yok, beklenen oldu’ diyen Baydar, faiz indirimi beklentisi ile ilgili şunları söyledi: “FED beklentileri bozmamaya çalışacaktır. Faiz indirimi ihtimalleri eylül ve kasım olarak görülüyor. Bence FED eylül de değil kasım ayında indirime gidebilir.”

ALTIN VE DOLAR BEKLENTİSİ

Alınan faiz kararı sonrasında piyasaların nasıl bir hareketlenme içerisinde olacaklarına dair de birtakım öngörüleri bulunan Baydar, altında yeni rekorlara dikkat çekti. Merkez bankalarının şu an için halen altın almaya devam ettiklerini belirten Baydar, “Alımların devam etmesinin sebebi jeopolitik risklerdir. Eğer bu riskler artarsa altında yeni rekorlar görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Son faiz kararının sürpriz olmadığını hatırlatan Baydar, bu neden ile karar sonrasında dolarda herhangi bir değişiklik olmasını beklemediğini ifade etti. Asıl sorunun şu an için Avrupa’da olduğunu belirten Baydar, Almanya’nın büyümesinin ekside olduğunun altını çizdi.