Ekonomi

2024 sonunda dolar kaç TL olacak? Ekonomist Barış Soydan’dan çarpıcı tahmin

Ekonomist Barış Soydan, 2024 sonunda dolar/TL kurunun 43,80 TL'ye kadar yükselebileceğini veya 35,93 TL'ye kadar gerileebileceğini tahmin ediyor. Soydan, ilk senaryoya daha fazla ihtimal veriyor.

2023 Aralık ayı itibarıyla dolar/TL kuru 29,05 TL seviyesinde seyrediyor. Ekonomist Barış Soydan, YouTube kanalında yaptığı yorumda, dolar/TL paritesi için iki senaryodan bahsederek 2024 sonunda doların kaç TL olacağına dair bir tahminde bulundu.

Soydan’a göre, ilk senaryo Türkiye’nin faiz artırımlarına devam etmesi ve ekonominin yavaşlaması halinde gerçekleşecek. Bu senaryoda dolar/TL kurunun 2024 sonunda 43,80 TL’ye kadar yükselebileceğini öngörüyor.

İkinci senaryo ise Türkiye’nin faiz indirimlerine başlaması ve ekonominin toparlanması halinde gerçekleşecek. Bu senaryoda dolar/TL kurunun 2024 sonunda 35,93 TL’ye kadar gerileebileceğini öngörüyor.

Soydan, ilk senaryoya daha fazla ihtimal veriyor. Bunun gerekçesini, Türkiye ekonomisinin daha fazla faiz artırımına dayanamayacağı ve Erdoğan’ın bu duruma bir “dur” diyerek faiz indirimi isteyeceği şeklinde açıklıyor.

Soydan, “Türkiye’de ekonominin daha fazla faiz artırımına dayanamayacağı çok açık. Erdoğan’ın da bu duruma bir ‘dur’ diyeceğini düşünüyorum. Bu durumda dolar kuru yeni rekorlara ulaşabilir” dedi.

Yabancı sermaye girişi bekleniyor

Soydan, ayrıca, yabancı sermaye girişinin beklendiğini ancak yabancı yatırımcının Türkiye’de uygulanan politikaların kalıcılığı konusunda tereddütte olduğunu vurguladı. “Yabancı sermaye girişi bekleniyor ama yabancı yatırımcı Türkiye’de uygulanan politikaların kalıcılığı konusunda tereddütlü. Erdoğan’ın faiz indirimlerine başlaması ve ekonominin toparlanması durumunda yabancı sermaye girişi gerçekleşebilir” dedi.

2018’den bu yana ekonomik büyümeye önem verildi

Soydan, faiz artırımlarının devam edip etmeyeceği konusunda Erdoğan’ın tutumunu ve ekonominin seyrini değerlendirdi. 2018’den bugüne kadar olan süreçte Erdoğan’ın ekonomik büyümeye önem verdiğini belirten Soydan, şu anki sıkı politikaların devam etmesinin işsizlik oranını düşürdüğünü ancak 2024’te durumun değişeceğini ve işsizliğin artacağını öngördü. “2018’den bugüne baktığımızda Erdoğan’ın ekonomik büyümeye büyük önem verdiğini görüyoruz. Şu anda hem sıkı politikası var, hem işsizlik düşüyor, ama 2024’te böyle olmayacak, işsizlik artacak” dedi.

Türkiye ekonomisi yavaşladı

Soydan’a göre Türkiye ekonomisi şu anda büyük ölçüde yavaşladı ve önümüzdeki yılın bir noktasında Erdoğan’ın faiz indirimlerine başlayabileceği düşüncesinde. “Türkiye ekonomisi şu anda büyük oranda yavaşladı. Ben gelecek yılın bir noktasında Erdoğan’ın faiz indirimlerine başlayacağını düşünüyorum” dedi.

2024 sonunda Barclays’in tahmini doğru çıkabilir

Soydan, 2024 yılı sonunda Barclays’in tahmininin doğru çıkabileceğini ifade etti. Barclays, dolar/TL kurunun 2024 sonunda 35,93 TL olacağını tahmin ediyor. “2024 yılı sonunda büyük ihtimalle Barclays’in tahmininin doğru çıkacağını düşünüyorum. Türkiye’ye beklenen sıcak para girişi de gerçekleşmeyecek” dedi.