Dünya

Ruble bazlı MOEX Rusya endeksi 3 ayın en düşük seviyesine geriledi

Ruble bazlı MOEX Rusya endeksi, yatırımcıların Cuma günü CBR'nin politika toplantısını beklemesi ve güçlenen rublenin ihracatçı hisseleri üzerinde baskı oluşturmasıyla Salı günü 3.015'e gerileyerek 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Moskova Borsası’nda işlem gören ruble bazlı MOEX Rusya endeksi, Salı günü 3.015’e gerileyerek 3 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Endeks, yatırımcıların Cuma günü Rusya Merkez Bankası’nın (CBR) politika toplantısını beklemesi ve güçlenen rublenin ihracatçı hisseleri üzerinde baskı oluşturmasıyla düşüşe geçti.

Ruble, Salı günü ABD doları karşısında %0,4 değer kazanarak 76,85’e yükseldi. Bu, rublenin dolar karşısındaki en yüksek seviyesi.

Güçlenen ruble, ihracatçı hisseleri üzerinde baskı yarattı. Örneğin, petrol devi Lukoil’in hisseleri Salı günü %1,4 düştü.

Sektörler arasında en çok ceza alan sektörler BT ve elektrik hizmetleri oldu. BT sektöründeki en büyük hisse olan QIWI’nin hisseleri Salı günü %2,7 düştü. Elektrik hizmetleri sektöründeki en büyük hisse olan MOEX’in hisseleri ise %2,1 düştü.

Tüketim malları sektörü ise hafif toparlandı. Tüketim malları sektöründeki en büyük hisse olan VK’nın hisseleri Salı günü %2 düştü.

Bireysel hisselere bakıldığında ise en çok düşüş yaşayanlar şunlardı:

  • QIWI (-%2,7)
  • MOEX (-%2,1)
  • VK (-%2)
  • Seligdar (-%1,9)
  • Lukoil (-%1,4)

Öte yandan GLTR (%3,4), MKB (%3) ve Ros Agro (%2,3) kayıpları sınırladı.

Çin madenlerinde devam eden arızalar nedeniyle artan kömür fiyatlarından faydalanabilecek olan Mechel, ticarette de dikkatli olmaya devam etti.

Gelecek beklentileri:

Analistler, CBR’nin Cuma günü politika toplantısını beklemenin endeksi baskı altında tutmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

CBR’nin faiz oranlarında bir artışa gitmesi bekleniyor. Bu, ruble üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabilir ve ihracatçı hisseleri üzerinde baskıyı artırabilir.

Ancak, analistler, Rusya’nın ekonomik büyümesinin yavaşlamasının ihracatçı hisselerde bir toparlanmaya yol açabileceğini de tahmin ediyor.