Avrupa Borsaları Enflasyon Düşüşü ve ECB Açıklamalarıyla Yükselişe Geçti

Avrupa hisse senedi piyasalarında yaşanan son gelişmeler, Avro Bölgesi'ndeki enflasyon düşüşü ve Avrupa Merkez Bankası'nın olumlu açıklamaları ışığında inceleniyor. Enflasyon oranlarındaki beklenmedik düşüş, işsizlik verileri ve OPEC+ ülkelerinin petrol üretim politikaları gibi faktörler, hisse senedi piyasalarındaki hareketliliği belirliyor.

Avrupa hisse senedi piyasaları, kıtadaki enflasyondaki düşüşe dair yeni kanıtların Avrupa Merkez Bankası’nın 2024’te faiz indirimlerini hızlandırabileceği yönündeki bahisleri güçlendirmesiyle Perşembe günü güçlü bir yükselişle kapandı. Euro Bölgesi’ndeki Stoxx 50 endeksi %0,3, pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi ise %0,5 yükseldi.

Ağustos ayının başından bu yana en yüksek seviyesini gördü ve ikincisi Ocak ayından bu yana en iyi ayını kaydetti. İlk rakamlar, Euro Bölgesi’nde hem manşet hem de çekirdek enflasyon oranlarının sırasıyla %2,4 ve %3,6’ya beklenenden fazla düştüğünü gösterdi.

Başlık faiz oranı şu anda %2’lik ECB hedefine yaklaşıyor ve yatırımcılar, merkez bankası politika yapıcılarının borçlanma maliyetlerinin bir süre yüksek kalması gerektiğini yinelemesine rağmen, ilk ECB faiz indiriminin Nisan ayı başlarında gerçekleşebileceğine inanıyor. LVMH hisselerinin %2 oranında artmasıyla Paris’teki lüks devlerin keskin ilerlemeleri öncülüğünde politikaya duyarlı tüketici döngüleri en fazla ilerleme kaydetti.

Ayrıca TotalEnergies ve Eni, OPEC+ ülkelerinin üretim kesintilerini uzatmasının ardından ilerleme kaydetti.

Exit mobile version