Sağlık

Çığır Açan Tedavi Umudu: İleri Evre Multipl Sklerozda Kök Hücre Tedavisi

İleri evre multipl skleroz (MS) hastalarına umut ışığı: Cambridge Üniversitesi öncülüğünde gerçekleşen yeni bir kök hücre tedavi denemesi, hastalığın ilerlemesini durdurma potansiyeline sahip.

Dünya çapında 2 milyondan fazla insanı etkileyen ve henüz kesin bir tedavisi bulunmayan multipl skleroz (MS), yeni bir tedavi yöntemiyle umut veriyor. Cambridge Üniversitesi, Milano Bicocca Üniversitesi ve İtalya’daki Casa Sollievo della Sofferenza Hastanesi’nin öncülük ettiği uluslararası bir ekip, ileri evre MS hastalarının beyinlerine kök hücre enjekte ederek hastalığın ilerlemesini durdurabilecek bir tedavi üzerinde çalışıyor.

MS, bağışıklık sisteminin sinir liflerini saran miyelin kılıfına saldırarak beyin ve omurilikteki mesaj iletimini bozduğu bir hastalıktır. Hastalık, kronik iltihaplanma ve sinir hücrelerinde hasara yol açar. Şu anda MS hastalarının üçte ikisi, teşhisten 25-30 yıl sonra hastalığın ikincil ilerleyici evresine geçiş yapar ve bu evrede engellilik giderek artar.

Yeni Kök Hücre Tedavisi Denemesi

Cambridge ekibinin öncülüğünde, deri hücrelerinin beyin kök hücrelerine dönüştürülerek MS’te iltihaplanmayı azaltabileceği ve hasarı onarabileceği gösterildi. İtalya’daki iki hastaneden toplanan 15 ikincil MS hastası üzerinde yapılan ilk insan denemelerinde, beyinlerine doğrudan nöral kök hücreler enjekte edildi.

Deneme Sonuçları ve Gelecek Adımlar

Bu kök hücreler, tek bir düşük hamilelikten alınan beyin dokusundan türetilmişti. 12 aylık takip süresince herhangi bir ciddi yan etki gözlemlenmedi ve hastaların durumunda kötüleşme olmadı. Araştırmacılar, kök hücre transplantasyonunun iltihaplanmayı azalttığını ve beyin dokusundaki hacim kaybını yavaşlattığını belirtti.

Uzman Görüşleri

Profesör Stefano Pluchino, “İkincil ilerleyici MS için yeni tedaviler geliştirmeye acil ihtiyaç var ve bulgularımız, MS’i tedavi etmek için bir hücre terapisi geliştirme yolunda bir adım” dedi.  MS Derneği’nden Caitlin Astbury, “Bu küçük, erken aşama çalışması sonuçları, MS’in bazı hastalarını tedavi etme yolunda cesaret verici bir adım” diye ekledi