Saruhan Oluç’tan İsrail-Filistin Çatışmasına Dair Çarpıcı Açıklamalar

Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, İsrail ve Filistin arasında süregelen ve büyük bir insanlık trajedisi olarak nitelendirebileceğimiz olaylara dikkat çekiyor. Oluç, bir ay içerisinde 10 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ve yaşananların bir soykırımı andırdığını belirtiyor. Milletvekili, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine taşıdıklarını, ancak iktidarın bu konuda gerekli adımları atmaktan kaçındığını ifade ediyor.

Oluç, İsrail ile Türkiye arasındaki gizli askerî anlaşmaların araştırılmasını talep ettiklerini, fakat bu önergenin iktidar oylarıyla reddedildiğini vurguluyor. Bununla birlikte, Türkiye’nin İsrail’e olan çelik ihracatının, silah ve bomba üretiminde kullanıldığının altını çiziyor. Ayrıca, Türkiye’den İsrail’e yapılan beton ihracatının Filistinlilere karşı duvar örülmesinde kullanıldığına dikkat çekerek, bu ticaretin sonuçlarının üzerinde durulması gerektiğini savunuyor.

En dikkat çekici noktalardan biri ise, TBMM’de İsrail ürünlerine yönelik alınan kahve ve kola yasağı. Oluç, bu yasağın aslında İsviçre ve ABD menşeli firmaları etkileyeceğini ve İsrail ile olan ciddi ticaret ve ekonomik ilişkileri göz ardı eden bir yüzeyel adım olduğunu eleştiriyor. Milletvekili, gerçek ve etkili politikaların uygulanmasını talep ederken, iktidarın bu konudaki tutumunu sorguluyor ve gerekli tartışmaların yapılmamasını eleştiriyor. Konuya ilişkin şöyle dedi;

”Biz geçtiğimiz haftalarda İsrail’le yapılmış olan gizli askerî anlaşmaların araştırılması için bir araştırma önergesi verdik ve iktidar oylarıyla bu araştırma önergesi reddedildi. Biliyoruz İsrail’le ilgili sadece askerî anlaşmalar yok, elbette ki ticari ve ekonomik anlaşmalar da var. Mesela, ihracat açısından baktığımızda, Türkiye’nin İsrail’e yönelik çelik ihracatı birinci sırada yer alıyor ve aynı zamanda çelikten yapılanların bombalar ve silahlar olduğunu da biliyoruz.

Türkiye’nin İsrail’e yönelik beton ihracatına baktığımızda, yine çok önemli bir ihracat kalemi olduğunu görüyoruz, o gönderilen çimentolarla yapılan betonlarla sınırlara duvarlar çekiliyor Filistinlilere karşı; bunu da biliyoruz, konuştuk, söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Şimdi, biz “Bütün bunları konuşalım ve bu konuda araştırma yapılsın, Meclis bu konudaki tutumunu geliştirebilsin.” derken Meclis’te çok önemli bir adım atılmış ve kahve ve kola yasaklanmış İsrail’e karşı bir tutum olarak. Meclisin sitesinde de resmî açıklama var.

Gerçekten insan ne diyeceğini şaşırıyor. Üstelik de Meclisin tüm birimlerinde yasaklanan bu kahve ve kolalar İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri Atlanta menşeli firmalar tarafından üretiliyor yani Nescafe ve kola gibi ürünlere yasak konduğu zaman İsrail’e karşı ciddi bir mücadele mi yapmış oluyoruz? Ben hayretle izliyorum bunu gerçekten, hani, gülmek bile gelmiyor insanın içinden. Gerçekten bir adım atılmasını istiyorsa bu iktidar o zaman askerî anlaşmaları, ticari ve ekonomik anlaşmaları mutlaka masaya yatırıp tartışmamız, konuşmamız gerekiyordu ama siz bunu geçen hafta iktidar olarak reddettiniz, bunu bir kez daha hatırlatalım.” dedi.

Exit mobile version