Mehmet Baykan ülkede saman ithalatı ve üretimi ile ilgili çarpıcı veriler paylaştı

Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Türkiye'nin saman üretimi ve ithalatı hakkında bilgilendirme yaparak, ülkenin tarım sektöründe kendine yeterliliğini ve dış ticaret fazlasını vurguladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu Üyesi ve Konya Milletvekili Mehmet Baykan, ülkede saman ithalatı ve üretimi ile ilgili çarpıcı veriler paylaştı. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’nin yıllık saman üretimi 25 milyon ton seviyesinde. Bu üretimin büyük bir kısmı, 18 milyon tonu, hayvancılıkta kullanılırken geri kalan miktar kâğıt endüstrisi, mantar yetiştiriciliği ve hayvan yataklığı gibi alanlarda değerlendiriliyor.

Baykan’ın verdiği bilgilere göre, son yıllarda yapılan ithalat miktarları üretim ve tüketim rakamları yanında oldukça düşük kalmış. 2019’da 25 ton, 2020’de 6.434 ton, 2021’de ise yalnızca 204 ton saman ithalatı yapıldı. 2022 yılında ise sadece 600 kilogram saman ithal edilirken, buna karşın 3.532 ton saman ihraç edilmiş. 2023’ün ilk yedi ayında ise ithalat 94 tonla sınırlı kalırken, ihracat 1.036 ton olarak gerçekleşmiş.

Mehmet Baykan, bu rakamların Türkiye’nin 2022 yılında 6,7 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini ve ülkenin tarım alanında kendine yeten ülkeler arasında olduğunu gösterdiğini vurguladı. Bu durum, tarım politikalarında bağımsızlık ve yerel üretimin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Exit mobile version