İsrail Gazze’nin derinliklerine doğru ilerlerken vahşetin boyutu giderek büyüyor!

İsrail kara kuvvetleri, Gazze'nin ana şehrine ilerleyerek, Hamas militanları tarafından esir alınan bir askeri serbest bıraktı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ateşkes çağrılarını reddederken, esirlerin serbest bırakılması konusundaki kararlılığı vurguladı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik son askeri harekatı, bölge üzerindeki gerginliği ve siyasi tartışmaları yeniden alevlendirdi. İsrail kara kuvvetleri, Pazartesi günü Gazze’nin iç kesimlerine doğru ciddi bir ilerleme kaydetti. Tanklar ve diğer zırhlı araçlar eşliğinde, bölgenin ana şehrine doğru ilerlediler ve Hamas militanları tarafından esir tutulan bir askeri serbest bıraktılar.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgedeki hastanelere yakın alanlara yapılan hava saldırılarına rağmen, uluslararası toplumdan gelen ateşkes çağrılarını reddetti. Netanyahu, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Ateşkes çağrıları, İsrail’in Hamas’a teslim olması çağrısıdır,” ifadelerini kullandı. Başbakan, aynı zamanda güvenlik güçlerinin bu operasyonunun, rehineleri serbest bırakma konusundaki kararlılıklarını gösterdiğini vurguladı.

Esir Askerin Kurtarılması

İsrail ordusu, 7 Ekim’de Hamas’ın yaptığı saldırı sırasında yakalanan kadın askerin Gazze’de kurtarıldığını duyurdu. Bu durum, haftalar süren çatışmanın başlamasından bu yana yaşanan ilk kurtarma operasyonuydu. Ordudan yapılan açıklamada, Pvt. Ori Megidish’in durumunun iyi olduğu ve ailesiyle görüşmüştü belirtildi.

Hamas ve diğer militan grupların, erkek, kadın ve çocuklar dahil olmak üzere toplamda 240 kadar esiri tuttuğuna inanılıyor. İsrail, Hamas’ı ezmeyi ve bölgedeki 16 yıllık hakimiyetini sona erdirmeyi amaçladığı belirtilirken, Netanyahu, esirlerin serbest bırakılması yönünde artan baskıyla karşı karşıya kaldı. Hamas, dört rehineyi serbest bıraktı ve İsrail tarafından tutulan binlerce Filistinli tutuklu karşılığında diğerlerinin de gitmesine izin vereceğini söyledi. İsrail, bu teklifi reddetti ve Netanyahu, kara saldırısının rehineleri dışarı çıkarma “olasılığını yarattığını” belirtti, Hamas’ın “bunu yalnızca baskı altında yapacağını” ekledi.

Bu gelişmeler, İsrail ve Hamas arasındaki ilişkilerin ve bölgedeki güvenlik durumunun ne yönde evrileceği konusunda daha fazla soru işareti yaratıyor. İlerleyen günlerde bölgedeki durumun nasıl şekilleneceği, tüm dünya tarafından yakından takip edilecek.

Exit mobile version