Ekonomi

Yumaklı’dan Çiftçilere 1 Milyar Liralık Destek ve Ergene Havzası’nda Çevre Koruma Taahhüdü

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçilere sağlanan 1 milyar 167 milyon liralık destek ödemesini duyurdu ve Ergene Havzası'nda çevre koruma adımlarını anlattı. Bakan, Tekirdağ'daki tarımsal yatırımlar ve üretim planlaması hakkında da önemli açıklamalar yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, devam eden desteklerin çiftçilere aralıksız sağlandığını belirtti ve bugün toplam 1 milyar 167 milyon lira destek ödemesinin daha çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını duyurdu. Bakan Yumaklı, bu desteklerin hayırlı olmasını diledi.

Bakan Yumaklı, Ergene Havzası’ndaki çevre kirliliği sorununu çözmek amacıyla hayata geçirilen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamındaki çalışmalara değindi. Bu bağlamda, dere ıslahından kimyasal ve biyolojik atık su arıtma tesislerine, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) kurulumundan Marmara Derin Deniz Deşarj Sistemi’nin inşasına kadar bir dizi önemli projenin tamamlandığını ve devam ettiğini belirtti.

Bu projeler kapsamında yaklaşık 40 milyar lira yatırım desteği sağlandığını ve Ergene Havzası’ndaki kirliliği önlemeyi hedeflediklerini ifade etti.

Tarımsal Üretim Planlaması Vurgusu

Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının önemine değinerek, bu konuda bütün paydaşlarla beraber hazırlıkların sürdüğünü vurguladı. Planlamanın yasal altyapısının tamamlandığını ve ilgili mevzuat değişikliklerinin yapıldığını belirten Bakan, 81 ilde tarımsal üretim planlamasıyla ilgili çalışma gruplarının ve teknik komitelerin oluşturulduğunu açıkladı. Yumaklı, tüm üreticilerin, üretici birliklerinin ve ziraat odalarının bu planlama sürecine katılmasını istediklerini belirtti.

Tekirdağ’a Yatırım ve Destekler

Tarım ve Orman Bakanı, Tekirdağ’ın tarımsal üretim açısından stratejik bir konumda olduğunu ve bu kentte son 21 yılda yaklaşık 23 milyar lira destek ve yatırım yapıldığını anlattı. Yumaklı, bu yatırımlarla Tekirdağ’ın tarımsal altyapısının güçlendirildiğini, su alanında 1,6 milyar lira yatırım yaparak 84 tesisi hizmete aldıklarını ve orman alanında 21 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti.

Bakan Yumaklı, ayrıca tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla 3 milyon dekar alana sahip 14 ovanın koruma altına alındığını ve bu bölgelerde sadece tarımsal üretim yapılmasının teşvik edileceğini vurguladı. Tekirdağlı üreticilerin modern tarım teknikleriyle buluşarak üretimde verimliliği arttırdığını da ekleyen Yumaklı, Bakanlık olarak bölgeye verdikleri destek ve yatırımların önemini vurguladı.