Genel

Murat Çan’dan Cumhuriyet ve Güncel Gelişmelere Dair Önemli Açıklamalar

Samsun Milletvekili Murat Çan, Cumhuriyetin önemini, Türkiye'nin bölgesel konumunu ve güncel meseleleri ele alırken dikkat çekici ve çarpıcı ifadeler kullandı. İşte detaylar.

Murat Çan, Cumhuriyetin sadece Türkiye için değil, emperyalizme karşı direnen tüm toplumlar için bir “çoban yıldızı” olduğunu belirtiyor. Bu büyük devrimin mazlum uluslar lehine tarihin akışını değiştirdiğine dikkat çekiyor. “Her şeyimizi Cumhuriyetimize borçluyuz,” diyen Çan, Atatürk’ün tek adamların hükümranlığına son vererek Türk milletinin kaderini kendi ellerine teslim ettiğini vurguluyor.

Çan’a göre, günümüzde eğer millet iradesinden bahsediliyorsa, bunun Cumhuriyet sayesinde mümkün olduğunu hatırlatıyor. “Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle, bölünmez bütünlüğüyle Atatürk ilke ve devrimlerini canımız pahasına savunmak en önemli görevimizdir,” ifadelerini kullanıyor.

Coğrafyanın Önemi ve Güçlü Devlet Olmanın Şartları

Ülkenin tarihi bir eşikte olduğuna dikkat çeken Çan, bu çağda ve coğrafyada bağımsız ve güçlü bir devlet olabilmenin değerini vurguluyor. Çan, sınırları ulusal mücadeleyle çizilmiş ve toprakları için evlatlarının canını feda eden bir devletin güçlü, oyun kurucu ve sözü dinlenen bir devlet olduğunu belirtiyor.

Murat Çan, devletin liyakatli kadrolarla yönetilmesi halinde hiçbir güce boyun eğmeyeceğini, teslim olmayacağını dile getiriyor. Liyakatsiz kadroların ise ülkeyi zor duruma sokacağını, örnek olarak Süleymaniye’de Türk askerinin başına çuval geçirildiğinde çuvalcılara nota bile verilemediğini ifade ediyor.

Filistin Sorunu ve Devletin Rolü

Çan, son olarak İsrail’in uyguladığı devlet terörüne karşı mazlum Filistin halkına destek için düzenlenecek mitingi gündeme getiriyor. Devletin miting düzenlememesi gerektiğini, toplumsal duyarlılığı ve refleksi milletin ve STK’ların göstereceğini ifade ediyor.

Cumhuriyetimiz Doğu’nun Batı’ya karşı zaferidir. Cumhuriyetimiz dünyada emperyalizme karşı direnen bütün toplumların çoban yıldızıdır. Cumhuriyetimiz tarihin akışını mazlum uluslar lehine değiştiren büyük bir devrimdir. İşte, bu nedenle, her şeyimizi cumhuriyetimize borçluyuz.

Bugün eğer millet iradesinden söz ediyorsak bunun cumhuriyet sayesinde var olduğunu asla unutmayacağız çünkü cumhuriyetimizin mimarı Mustafa Kemal Atatürk, ulusun iradesine ipotek koyan tek adamların hükümranlığına son verip aziz Türk milletinin kaderini kendi ellerine teslim etmiştir. Şu hususun altını kalın çizgilerle çiziyoruz: Bugün bizlere düşen en önemli görev Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle, bölünmez bütünlüğüyle Atatürk ilke ve devrimlerini canımız pahasına savunmaktır.

Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak cumhuriyetimizin 2’nci yüzyılını işte bu inanç ve kararlılıkla, büyük bir gurur ve coşkuyla karşılıyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı ve Cumhuriyet Bayramı’mız hepimize kutlu olsun. Biz, ülke olarak böyle tarihî bir eşikteyken coğrafyamızda da gerçekten tarihî nitelikte gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeler şu somut gerçeği bir kez daha teyit ediyor: Bu çağda, bu coğrafyada bağımsız bir devlet olabilmek; sınırları müstevlilerce ve cetvelle değil, ulusal mücadeleyle çizilmiş bir devlet olabilmek; topraklarını para ödeyerek değil, uğruna evlatlarının canını feda ederek elde etmiş bir ülke olabilmek kadar değerli başka hiçbir şey yoktur.

İşte, böyle bir devlet güçlüdür, oyun kurucudur, sözü dinlenen bir devlettir. Eğer bu nitelikleri taşıyan bir devlet liyakatli kadrolarla yönetilirse hiçbir güce boyun eğmez, teslim olmaz; eğer ki o devleti yöneten kadrolar liyakatsizse beyzbol sopasına teslim olup papazı verirler. Süleymaniye’de Türk askerinin başına çuval geçirildiğinde çuvalcılara nota dahi veremezler.

Müflis tüccar misali içini boşalttıkları hazineye üç kuruş döviz bulabilmek için vatandaşlık satarlar. Bakın, şimdi, İsrail’in uyguladığı devlet terörünün hedefi hâlinde mazlum Filistin halkına destek için bir miting düzenlenecek. Toplumsal duyarlılığı, toplumsal refleksi milletin kendisi gösterir, mitingi millet yapar, STK’ler yapar; devlet ise miting düzenlemez, devlet gereğini yapar