2024 asgari ücret 15 bin lira sürprizi duyurdu: Kaya canlı yayında paylaştı! ‘Daha düşük olmaz’

Asgari ücret, çalışanların en temel gelir kaynağıdır. Asgari ücretin belirlenmesinde, çalışanların ve ailelerinin geçim şartları, ekonomik ve sosyal durum, enflasyon oranı gibi faktörler dikkate alınır. Türkiye’de asgari ücret, her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Komisyonda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜİK, TİSK, TÜRK-İŞ ve DİSK temsilcileri yer alır.

11.402 TL OLARAK BELİRLENMİŞTİ

2023 yılında asgari ücret iki defa zamlandı. İlk altı ay için net 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye’de özel sektörde çalışanların yüzde 37’sinin asgari ücret aldığını açıkladı.

2024 ASGARİ ÜCRET 15 BİN LİRA SÜRPRİZİ

2024 yılında asgari ücret zammı ne kadar olacak? Bu sorunun yanıtı için henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak uzmanlar tahminlerini paylaştı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, yıl sonu enflasyon tahminine ve gelen son rakamlara dikkat çekerek, 2024 asgari ücret için rakam verdi. Kaya, “11 bin 402 TL olan asgari ücret; 1 Ocak 2024’ten itibaren farklı bir oran belirlenmediği taktirde 15 bin TL seviyesine gelecektir. Yani asgari ücretin 15 bin TL’nin altında olma ihtimali yok.” dedi.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI

Kaya’nın tahmini, TÜRK-İŞ’in her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Eylül 2023 sonuçlarıyla da uyumlu görünüyor. Araştırmaya göre, açlık sınırı 13 bin 334 lira olurken yoksulluk sınırı 43 bin 433 lira olarak hesaplandı. Bu rakamlar göz önüne alındığında asgari ücretin en az yüzde 40-45 oranında bir zam yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Asgari ücret zammının çalışanların hayat standartlarını iyileştirmesi için sadece nominal değil reel olarak da artması önemlidir. Bunun için de enflasyonla mücadele edilmesi şarttır. Aksi takdirde asgari ücret artışının satın alma gücüne yansıması zorlaşacaktır.

Asgari ücret zammı hakkında bir gelişme olduğunda okuyucularımızı anlık olarak haberdar edeceğiz.

Exit mobile version