Ekonomi

CAC 40 endeksi yaklaşık yüzde 0,3 artışla 7.020 seviyesine yükseldi

CAC 40 endeksi Fed’in sonraki adımlarına ilişkin ipuçları beklerken yükseldi. Alman fabrika siparişleri beklentileri aştı. Bankacılık hisseleri kazanç sağlarken, Alstom düşüşe devam etti.

Fransa’nın önde gelen borsa endeksi olan CAC 40, Cuma günü ABD’de Eylül ayı istihdam raporunun açıklanmasından önce Fed’in para politikasının geleceği hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umarken, yaklaşık %0,3 artışla 7.020 seviyesine yükseldi.

Alman fabrika siparişleri beklentileri aştı

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da fabrika siparişleri Ağustos ayında %1,5 artarak beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. Bu, Temmuz ayında %3,4’lük bir düşüşün ardından sanayi üretiminin toparlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Almanya Ekonomi Bakanlığı, talebin özellikle yurt içinden geldiğini ve hem tüketim hem de yatırım mallarına yönelik siparişlerin arttığını belirtti.

Bankacılık hisseleri kazanç sağladı

CAC 40 endeksindeki bankacılık hisseleri Cuma günü yükselişe öncülük etti. Crédit Agricole %2, Axa %1,7 artış gösterirken, Societe Generale ve BNP Paribas da %1’er artışla yeşil bölgede yer aldı. Bankacılık sektörü, tahvil piyasasındaki istikrarın da etkisiyle faiz oranlarının yükselmesinden olumlu yönde etkilendi.

Alstom düşüşe devam etti

Bunun tersine, demiryolu ekipmanları üreticisi Alstom CAC 40 endeksinde en çok düşen hisse oldu. Alstom hisseleri Perşembe günü HSBC’nin hedef fiyatını 35’ten 23 avroya düşürmesinin ardından yaklaşık %37 düşüş yaşadıktan sonra Cuma günü de %2,7 kayıpla 21,50 avroya geriledi. HSBC analistleri, Alstom’un karlılık ve nakit akışı konusunda hayal kırıklığı yarattığını ve şirketin büyüme potansiyelinin zayıfladığını belirttiler.

Haftalık kayıp bekleniyor

CAC 40 endeksi haftaya 7.140 seviyesinden başlamıştı ancak hafta boyunca dalgalanmalar yaşadı. Endeks Salı günü 6.980 seviyesine kadar gerilemişti ancak Çarşamba günü toparlanarak 7.100 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Perşembe günü ise yeniden düşerek 6.950 seviyesine kadar gerilemişti. Cuma günkü yükselişe rağmen endeks haftayı yaklaşık %1,5 kayıpla kapatma yolunda ilerliyor.