Editörün SeçtikleriEkonomi

Kamu Bankalarında Faiz Şoku: Yüzde 83,0513!

Kamu bankalarında yıllık faiz oranları yüzde 83,0513’e yükseldi! Bu rakam Uganda’nın yıllık politika faiz oranlarının neredeyse 10 katı! İşte, güncel kredi faiz oranları ve ekonomik durum hakkında detaylı bir analiz.

Türkiye’de kredi faiz oranları durdurulamaz bir şekilde artmaya devam ediyor. Kamu bankalarında yıllık faiz oranları yüzde 83,0513’e ulaşırken, özel bankalarda bu rakam yüzde 100’ü aştı. Peki bu faiz oranları Türkiye’yi nasıl etkiliyor? Türkiye’nin ekonomik durumu diğer ülkelerle karşılaştırıldığında nasıl görünüyor? İşte, yeni güncel kredi faiz oranları ve ekonomik durum hakkında detaylı bir analiz.

Kamu Bankalarında Kredi Faiz Oranları Ne Kadar?

Türkiye’de kamu bankalarında bireysel, konut, taşıt ve ticari kredi faiz oranları şöyle:

  • Ziraat Bankası’nda Bireysel Kredi Faiz Oranı: Aylık %3,94. Yıllık Maliyet Oranı ise %83,0513.
  • Halkbank’ta Bireysel Kredi Faiz Oranı: Aylık %4,01. Yıllık Maliyet Oranı ise %84,8512.
  • Vakıfbank’ta Bireysel Kredi Faiz Oranı: Aylık %4,05. Yıllık Maliyet Oranı ise %85,6514.

Bu oranlar özel bankalarda çok daha yüksek. Örneğin; Yapı Kredi Bankası’nda bireysel kredi faiz oranları aylık %4,69 seviyesinde. Konut kredisi ise 120 aya aylık %3,69 seviyesinde. Taşıt kredisi ise %3,99 aylık faiz oranları uygulanıyor.

Bu faiz oranlarıyla birlikte vatandaşların borçlanma maliyetleri de artmış oluyor. Örneğin; Ziraat Bankası’ndan 50 bin TL bireysel kredi çeken bir kişi 36 ay vadeyle aylık 3.007 TL taksit ödemek zorunda kalacak. Bu kredinin toplam geri ödemesi ise 108 bin 252 TL olacak. Yani bu kişi sadece faize 58 bin 252 TL ödemiş olacak.

Türkiye’nin Ekonomik Durumu Nasıl?

Türkiye’nin ekonomik durumunu değerlendirmek için diğer ülkelerle karşılaştırma yapmak gerekiyor. Özellikle de Türkiye’nin kendisini gelişmekte olan bir ülke olarak tanımladığı Afrika ülkeleriyle.

Bakın, Uganda Bankası, enflasyonist baskıların azaldığına dair artan işaretlerin ortasında, 5 Ekim 2023’teki toplantısında gösterge faiz oranını değiştirmeden %9,5’te tutma kararı aldı. Uganda’nın yıllık enflasyonu, Ağustos’taki %3,5 seviyesinden Eylül 2023’te art arda sekizinci ayda da gerileyerek Ocak 2022’den bu yana en düşük seviye olan %2,7’ye geriledi.

Bu arada politika yapıcılar, büyümenin hizmet sektöründeki toparlanmadan kaynaklanmasıyla birlikte, ekonomiye ilişkin kısa vadeli beklentilerin son faiz kararından bu yana genel olarak değişmediğini söyledi.

Peki Türkiye’de durum nasıl? Türkiye’de yıllık politika faiz oranları yüzde 30’da. Ama bu rakamın enflasyon oranlarına kadar yükseleceği tahmin ediliyor zira Türkiye’de açıklanan resmi enflasyon rakamları yüzde 70 bandına yükseldi. Bu da Türkiye’nin reel faiz oranlarının eksi olduğu anlamına geliyor.

Faizlerin enflasyon oranlarına kadar çıkarılması bir kaçınılmaz zira uygulanan yıllık politika faizleri enflasyonun altında kaldığında vatandaşlar dövize yöneliyorlar. Bu da dövize olan talebi artırıyor ve bu şekilde kur yükseliyor ve kısır bir döngü olarak enflasyon yükseliyor.

Türkiye’nin döviz rezervleri de erimeye devam ediyor. Merkez Bankası’nın net döviz rezervleri 2023 yılı başında 41,5 milyar dolardan 2023 Ekim ayı itibariyle 28,7 milyar dolara geriledi. Bu da Türkiye’nin dış borç ödemeleri için yeterli rezerve sahip olmadığı anlamına geliyor.

Türkiye’nin ekonomik durumu bu şekilde kötüleşirken, vatandaşların alım gücü de düşüyor. Türkiye’de asgari ücret 2023 yılı itibariyle net 3 bin 800 TL olarak belirlendi. Bu rakam dolar cinsinden yaklaşık 300 dolara denk geliyor. Bu da Türkiye’nin asgari ücretinin Uganda’nın asgari ücretinden daha düşük olduğu anlamına geliyor. Uganda’da asgari ücret 2023 yılı itibariyle net 420 bin Uganda Şilini olarak belirlendi. Bu rakam dolar cinsinden yaklaşık 320 dolara denk geliyor.

Sonuç

Türkiye’de kamu bankalarında yıllık faiz oranları yüzde 83,0513’e yükseldi. Bu rakam Uganda’nın yıllık politika faiz oranlarının neredeyse 10 katı. Türkiye’nin ekonomik durumu diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok kötü görünüyor. Türkiye’nin enflasyonu, döviz kuru, dış borç ve alım gücü sorunları var. Türkiye’nin ekonomik krizi aşması için acil olarak yapısal reformlara ihtiyacı var. Aksi takdirde Türkiye’nin geleceği çok karanlık olacak.