Ekonomi

Yatırımcılar ESG’ye değil kârlılığa bakıyor

Yeni bir anket, yatırımcıların ESG kaygılarına değil, kârlılık durumuna odaklandığını ortaya koyuyor. Uzmanlar, yatırımcıların ESG’nin uzun vadede finansal performansla bağlantılı olduğunu anlamaları gerektiğini söylüyor.

Yeni bir anket, para yöneticileri ve perakende bahisçilerinin sağlıklı kârlılığa sahip firma arayışına girmesi nedeniyle, yeşil referanslar ve ESG iddialarının yatırımcıların ilgisini çekmede başarısız olduğunu ortaya koydu.

ESG kaygıları listenin sonunda

İletişim ajansı MHP, Birleşik Krallık genelinde yatırımcı duyarlılığının yeni bir sıcaklık kontrolünde, yatırımcıların yalnızca yüzde birinin, şirketleri destekleyip desteklememe konusunda karar verirken çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kaygılarının listelerinin başında geldiğini söylediğini tespit etti.

Bunun tersine, yaklaşık yüzde 39’u yatırım kararı vermede en önemli etkenin kârlılık durumu olduğunu söyledi.

Rakamlar, yatırımcıların piyasalardaki değişkenlik nedeniyle darbe aldığı çalkantılı birkaç yılın ardından ESG yeterlilik belgelerinin önemi konusunda rahatsız edici bir tablo çiziyor.

Uzmanlar uyarıyor: ESG uzun vadede önemli

Uzmanlar bugün yatırımcıların ÇSY kaygılarını uzun vadede yatırımlarının performansına bağlama konusunda başarısız olduklarını söyledi.

“Birçok perakende yatırımcının, ÇSY kaygılarının özünde uzun vadede bu finansal önceliklerle bağlantılı olduğunu hâlâ anlamaması muhtemeldir. Buna ek olarak, bir miktar ‘ESG yorgunluğu’ da var,” dedi CMS hukuk firmasında ESG’nin küresel eş başkanı Laura Houet.

“Bu, yatırım fonlarında o kadar yaygın bir şekilde kullanılan geniş bir terim ki, belirli stratejileri daha fazla tanımlamak için hâlâ bir düzenlememiz olmasa da, yatırımcılar için kendi yatırımlarında uygulamakta zorlandıkları kapsamlı bir terim haline gelme riski taşıyor.”

Yeşil yıkama endişeleri

Kısaltma son on yılda şehirdeki tartışmalara damgasını vurdu ancak birçok iddianın doğruluğu ve iş dünyasının yaygın ‘yeşil yıkama’ konusundaki endişeleri yayıldı.

Düzenleyiciler küresel olarak ESG iddiaları etrafındaki bariyerleri sıkılaştırmaya çalışırken, FCA da piyasadan asılsız iddiaları ortadan kaldırmak için kurallar hazırlıyor.

Ancak Birleşik Krallık Sürdürülebilir Yatırım ve Finans Derneği (UKSIF) bugün City AM’ye profesyonel yatırımcılar arasında ESG referanslarının desteklenmesinin olumlu olmak için nedenler olduğunu gösterdiğini söyledi.

UKSIF başkanı James Alexander, “Bu rapor, profesyonel yatırımcıların yarısından fazlasının ESG’nin karar vermede önemli bir faktör olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor; düşünmeyenlerin sayısının üç katından fazlası” dedi.

“Bunun nedeni, yatırımcıların, tüm maddi çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) risklerine bakmadan müşterileri ve tasarruf sahipleri için en iyi kararları vermelerinin son derece zor olmasıdır.”